Showbyznys

14. května 2015 23:20

Petr Cífka

Osvěžení za milion? Tohle jsou nejdražší zmrzlinové poháry na světě!

Pro všechny, co nadávají, že letos stojí točená zas o bůra víc než loni.

Zmrzlina. Mnozí ji mají neodmyslitelně spojenou s létem a opocenými chlápky, co u chrčícího automatu na koupališti servírují točenou italskou za dvacku, zatímco matky a babičky vzdychají, že ještě před pár lety to byly za pětikorunu dvě porce a ještě snad s čokoládou navrch. Jasně, nanukáč pořád ještě v krámě seženete za devět devadesát, ale o jeho výrobě radši nechcete nic vědět. My se na zmrzlinové dezerty podíváme z druhé strany, abychom všechny fňukaly poslali do kouta. Nemáte na kopeček vanilkový? Pak si asi nikdy nevyděláte ani na tyhle dezerty pro horních deset tisíc. A až udeří třicítky, bude vás to určitě děsně mrzet.

Capannari

Za bratru pět tisíc korun dostanete rovnou šest půllitrovek, takže to nevypadá jako úplně špatný kauf. Chicagská zmrzlinárna vyrábí každou příchuť v jedné várce, která je jen a jen vaše. Nad přípravou bdí šéfkuchař, který určí ingredience podle aktuálních kulinářských trendů, přičemž ovocné a čokoládové nebo oříškové podtóny k sobě vždycky ladí, takže se nemusíte bát, že utratíte značný kus výplaty za zmrzku s příchutí knedlo-vepřo-zelo.

Černý diamant

Diamant za třiadvacet tisíc? To je slušný kup, ale v tomhle případě se jedná jen o jméno. Výběrová zmrzlina je dochucená šafránem a lanýži, vanilkový základ je z madagaskarských bobů, vršek je pro změnu posypán zlatými lístky, a vše je servírováno v misce od Versaceho, kterou si můžete po vylízání nechat.

Mauboussin

Pětihvězdičkový restaurant jménem Bagatelle se nachází v patě Manhattanu, v místech, kde byste ještě před pár lety hledali jen ožralé námořníky a řezníky, co každý den ráno porcují ryby. Jenže teď se tahle lokace stává Mekkou newyorských foodies. A Bagatelle jim nabízí sladkou tečku za šestadvacet tisíc – obří pohár s brownies vykládanými jedlým zlatem, francouzkými makrónky a sorbetem z šampaňského Dom Perignon. Cenu ovšem nadstřeluje hlavně dárek, který k poháru dostanete – dámský či pánský prsten z klenotnictví Mauboussin, podle něhož je dezert pojmenován. Je v krabičce mimo pohár, takže se nemusíte bát, že byste ho omylem snědli.

Viktoriin pohár

V tom Chicagu se zmrzlinovým pohárům vyloženě daří. Další kousek za tisíc dolarů nabízejí v restauraci hotelu Langham a podle názvu je to pohár hodný královny. Ta koruna je jenom dekorace, ale krystaly zdobenou misku si můžete odnést domů. Její obsah je kalorický i cenově nabitý – ručně vyráběný karamel, exkluzivní oříšky, poleva z koňaku Hennessy a ta nejlepší belgická čokoláda v několika skupenstvích. Nesmí chybět ani zlatý prášek a jedlé plátky o třiadvaceti karátech plus lahev Dom Peringon, abyste to měli čím spláchnout.

Zlatá slast

Newyorská restaurace Serendipity vás zahrne zlatem. Jedlé zlato v třiadvacetikarátových plátcích už jsme tu měli, ale tady sedí na základu z kaviáru připraveného nasladko, máčeného v brandy značky Armagnac. Čokoládová báze je připravena z výběrové venezuelské a toskánské čokolády a na celé té nádheře trůní z marcipánu vymodelovaný list, posetý opět jedlým zlatem. Zlatý prášek pak napříč dezertem vyrábí iluzi zlatých žilek. Zlatá je i lžička, ale tu musíte po dojedení vrátit. A cena? Šestadvacet tisíc... úplný pakatel.

Tři dvojčata

Máte rádi trojky? Pak se vám bude líbit cena těchhle trojčat. 3333 dolarů. Sami si to vynásobte na kurzové kalkulačce. Za tuhle sumu dostanete nejlepší a nejdražší banana split, co jste kdy jedli. Nejde tu jenom o tři výběrové zmrzliny, ale především o sosík ze tří výběrových archivních vín. Jejich jména vám nic neřeknou, ale hřát vás při každém soustu může fakt, že třetina ceny pokrmu jde na charitu a něco určitě dostane i ta sexy čelistka, která vám k tomu obžerství bude hrát.

Ledová absurdita

Máte dost peněz? Pak vám firma Tři dvojčata (ta z předchozí blázniviny) nabídne kompletní balíček, který nazývá Absurdity Sundae. Stojí cca jeden a půl milionu korun. Odletíte do Tanzánie, strávíte noc v tom nejlepším hotelu, dostanete dva šerpy a ráno si vyšlápnete Kilimandžáro, kde na vás u ledovce počká sám zakladatel firmy, aby vám z několik tisíc let starého ledu přímo před vašima očima vyrobil tu nejlepší zmrzlinu, co jste kdy jedli. Ale to nejlepší jsme vám ještě neřekli. Dostanete i vzpomínkové tričko. A to se vyplatí!


Přečtěte si také