Urodily se vám švestky? Nabízíme užitečné tipy na jejich zpracování

Švestky, slivky, modré zlato. Říkáme jim různě, jsou krásně sladké a spolu s mákem tvoří dokonalou kombinaci. Ze švestek se dá připravit řada skvělých receptů naslano i nasladko, a tak vám naše tipy na uchování nadúrody jistě přijdou vhod.

Od kompotů a povidel přes koláče, knedlíky až po slivovici. Pozdně letní švestky jsou veskrze univerzální ovoce a navíc bohatý zdroj vlákniny, draslíku a dalších tělu prospěšných látek.

Na zdraví!

Dejte si švestky na zdraví a teď nemyslíme na tekutou podobu oblíbeného ovoce. Ačkoli stopečka slivovice na lačno patří ke známým valašským receptům na dlouhověkost, švestky prospívají samy o sobě. Jsou dobrým zdrojem antioxidantů – vitamínu E a komplexu vitamínů skupiny B. Z minerálů je třeba vyzdvihnout draslík, vápník, hořčík a fosfor, ze stopových prvků zas měď a zinek. A s čím vám švestky mohou pomoci? Jsou výborné při chudokrevnosti, revmatismu a dně. Pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a především jsou vysoce účinné při zácpě.

Švestky v kuchyni

Na první dobrou si švestky představíme v moučnících a sladkých pokrmech. Fungují ale stejně dobře i naslano. Zkuste přidat sušené švestky do zelňačky a posuňte ji o level výš. Obalené ve slanině a opečené poslouží jako rychlá a zajímavá chuťovka. Švestkové nádivky, různá čatní a omáčky jsou pak skvělým doplňkem k tučnějším masům. Během tepelné úpravy se zvýrazní nakyslost švestek, takže k huse, kachně, bůčku i žebrům jsou jako dělané. Kyselá složka totiž pomáhá vyrovnat tučnou chuť a podpoří i trávení.

Jak uchovat švestky

Čerstvě utržené přímo ze stromu jsou nejlepší. Bohatou úrodu si ale chceme užít celoročně, i dlouho poté, co švestková sezóna skončí. Jak je co nejrychleji zpracovat a uchovat na později?

  • Do mrazáku s nimi

Nejjednodušším způsobem uchování švestek, je jejich zamražení. Pokud vás nelimituje omezený prostor v mrazáku, rozdělte omyté, osušené a vypeckované švestky do sáčků v porcích podle potřeby. Až je v zimě vytáhnete třeba na koláč, nechte je jen lehce povolit, aby šly oddělit, a ihned použijte.

  • Usušte je

Správně usušené švestky jsou vláčné, šťavnaté, mají příjemně sladkou chuť a krásně voní. Nesmí být přesušené a ani pouštět šťávu.

V sušičce ovoce je to hračka. Švestky sušte nadvakrát, nejprve 8 hodin na 60 stupňů a po čtyřhodinové přestávce je dosušte ještě asi 4 hodiny. U šťavnatějších plodů se může doba sušení protáhnout.

PRIMA TIP: K sušení vyberte jen opravdu zralé plody bez náznaku hniloby či jiného poškození.

Nemáte sušičku? Nevadí, zvládnete to i v troubě, ideálně horkovzdušné. Pokud vaše trouba nemá ventilátor, nechte dvířka pootevřená, aby vlhkost mohla odcházet. Postup je jednoduchý, jen se ho nesnažte urychlit zvýšením teploty. Příliš vysoká teplota se podepíše na vzhledu, vůni i obsahu živin.

Ovoce omyjte, osušte a opatrně vypeckujte, aniž byste plod zcela rozpůlili. Švestky sušte ve dvou až třech cyklech volně rozložené na plechu s pečicím papírem. Se sušením začněte při teplotě do 50 °C a po čtyřech hodinách troubu vypněte. Švestky vyjměte, nechte vychladnout a pár hodin stát. Poté pokračujte v sušení, jen teplotu zvyšte na 65 °C. Po třech hodinách plech vyjměte. Na vychladlé švestce otestujte, zda v sušení ještě pokračovat. Usušené plody skladujte ve vzduchotěsné dóze nebo sklenici na chladném temném místě.

PRIMA TIP: Půl hodiny před koncem sušení oroste švestky vodou a nechte dosušit. Budou černé a krásně lesklé.

Sušené švestky jsou zdravou pochoutkou, zvláště ty domácí, nepřislazované. Můžete je přidávat do kaší, používat při vaření, pečení a dušení mas nebo je prostě týden marinujte v rumu s trochou medu a pak vychlazené máčejte do 70procentní čokolády. Hned máte po čem sáhnout, když vás honí mlsná.

  • Zavařte je

Kompoty jsou tak trochu retro a někteří si je vybavujeme už jen ze školní jídelny nebo jako nezbytný doplněk nedělního oběda u babičky. Zavařování je ovšem osvědčený a jednoduchý způsob, jak si na švestkách pochutnat v průběhu celého roku.

Jak na klasický švestkový kompot jako od babičky:

  1. Švestky omyjte, vypeckujte a plňte do čistých sklenic.
  2. Sklenice zalijte lehce vychladlým nálevem (300 g cukru na 1 litr vody).
  3. Zavíčkujte a sterilizujte 20 minut při teplotě 80 °C, poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

PRIMA TIP: Kompot můžete provonět přidáním 1 hřebíčku a kouskem celé skořice.

Švestky ve vlastní šťávě

U zavařování ještě zůstaneme. Mrazák není nafukovací, a pokud chcete uchovat dostatek švestek na koláče a do nákypu, můžete je zavařit jen tak, ve vlastní šťávě a bez přidaného cukru.

Je to hračka: Omyté a vypeckované švestky naskládejte do čistých sklenic, zavíčkujte a sterilizujte 20 minut na 80 °C. Takto zavařené švestky vydrží nejméně do příští sklizně. Při delším skladování se ve sklenici vytvoří rosol ze švestkové šťávy a ten jsme jako děti zbožňovali.

Švestková povidla

O švestkách jsou povidla téměř povinnost. Nemohou tedy v našem výčtu chybět. Povidla se pečou nebo vaří a každý má nějaký rodinný či oblíbený recept. Pokud ten svůj teprve hledáte, zkuste naše pečená švestková povidla s badyánem a skořicí.

ZDROJ FOTO: ISTOCK

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty