Kuchyně

Aktualizováno 10. ledna 2022 15:00

Lenka Valjentová

Jak doma založit chlebový kvásek a jak se o něj správně starat

Vůně a chuť čerstvě upečeného chleba je zvláště v sychravých a podmračených dnech tím nejlepším lékem na všechny chmury. Už jste zkusili upéct tradiční kláskový žitný chléb? Že ne, protože nemáte kvásek, bez kterého to nejde? Můžete si ho opatřit v pekařství, ale ještě lépe si ho udělat sami doma. Založit si svůj vlastní žitný chlebový kvásek je vlastně docela jednoduché, pomůžeme vám.

Kdysi měli chlebový kvásek založený v každé chalupě, v každé domácnosti a pečlivě se o něj pečovali, aby dlouho přežil. Později ho nahradilo snadno dostupné a na přípravu těsta mnohem jednodušší droždí, a tak se kvásek, který potřeboval průběžnou starostlivost, postupně z domácích kuchyní vytratil. Nyní se tam zase vrací, a to je dobře, protože pečivo z něj upečené je nejlepší! A kvásek se dá použít i na přípravu tradičního krkonošského kysela!

Na kvásek stačí mouka a voda

Na přípravu tradičního chlebového kvásku potřebujeme v zásadě jen vodu a kvalitní chlebovou mouku, která obsahuje dostatek lepku, ideální je žitná. Kvásek z chlebové pšeničné mouky se hodí spíš do sladkého pečiva. Žitný kvásek je aromatický a dodá pečivu specifickou chlebově nakyslou příchuť. Na kvásek bychom měli použít mouku, kterou použijeme i na pečení chleba a dalšího pečiva.

Jak žitný chlebový kvásek založit

Ingredience

  • 400 g žitné mouky
  • 400 ml převařené vlažné vody (28–30 °C)

Postup

  1. Do větší a vyšší kameninové nebo skleněné nádoby dáme 100 g mouky a 100 ml vody. Rozmícháme dřevěnou vařečkou na kašičku, neměly by v ní být žádné hrudky.
  2. Přikryjeme nejlépe čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií, do které uděláme několik dírek, protože kvásek potřebuje dýchat.
  3. Necháme stát přes noc při teplotě 24–28 °C.
  4. Druhý den ráno přimícháme dalších 100 g žitné mouky a 100 ml vody a přikryté znovu postavíme do tepla. Večer opatrně promícháme dřevěnou vařečkou.
  5. Třetí a čtvrtý den ráno postup opakujeme: přimícháme 100 g mouky a 100 ml vody, přikryjeme utěrkou, večer promícháme a necháme 24 hodin stát.
  6. Po čtyřech dnech by měl mít kvásek svou specifickou nakyslou vůní a konzistenci hodně měkkého lepivého těsta.
  7. Jednu nebo dvě lžíce kvásku odebereme, dáme do uzavíratelné skleničky a necháme v ledničce spát. Ze zbylého kvásku zaděláme těsto.

7 rad, jak se o založený chlebový kvásek starat

  1. Když chceme péct chleba, vyndáme spící kvásek z lednice a podle receptu zjistíme (pokud to nevíme), kolik kvásku budeme do těsta potřebovat.
  2. Do mísy vložíme tolik mouky a vlažné vody v poměru 1 : 1 a navrch dáme spící kvásek ze skleničky, většinou stačí jedna lžička na 100 g mouky.
  3. Promícháme, zakryjeme a počkáme asi 12 hodin (ideálně přes noc), až se kvásek krásně nafoukne, zvětší svůj objem a na povrchu bude mít malinkaté dírky.
  4. Jednu nebo dvě lžíce z omlazeného kvásku si zase uložíme do skleničky a dáme do lednice. To je celé, takhle to děláme pořád dokola.
  5. S dobře opečovávaným kváskem pečeme i několik měsíců.
  6. Chleba bychom měli péct jednou týdně.
  7. Pokud ale některý týden nebudeme kvásek používat, stejně ho musíme přikrmit, aby přežil. Nejpozději po sedmi dnech do něj přidáme nejméně 25 g mouky a 25 ml vody, necháme nakynout, 1–2 lžíce zase vrátíme ve sklenici do lednice.


Přečtěte si také