Květiny v kuchyni – které používat a kterým se raději vyhnout?

Barevné kvítky si našly cestu do našich salátů, zmrzlin, na dorty i jednohubky. Spanilé krásy živých květů si tak užíváme nejen ve váze na stole, ale také v našich talířích. Zapomeňte ale na okoukanou levanduli, vrhněte se i na další krásky. Ovšem předtím, než se rozběhnete pro první rostlinku v truhlíku, přečtěte si naše rady, které květiny použít a kde je sehnat.

Při výběru vhodného zdobení musíte být opatrní a volit pouze ty rostliny, které jsou zaručeně bezpečné a jedlé. Takových druhů je naštěstí mnoho a o výběr tak nouzi mít nebudete, stačí se jen řídit instrukcemi pro jejich sběr.

„Sbírané květy musí být mladé, plně rozvinuté, jinak mají hořkou pachuť. Květiny, které můžete bez obav použít, jsou třeba fialky, růže, levandule, sedmikrásky, pampelišky, afrikány, chryzantémy, měsíček, chrpy, denivky, karafiáty… Vše bez stonku, pouze hlavičky květů,“ radí Olga Ceralová, cukrářka z Dortisimo.cz.

Mezi oblíbený druh patří také macešky, které jsou k dostání v mnoha barvách. Zajímavou chuťovou kombinaci vytvoří například s kozím sýrem. Fialkami výborně doplníte hummus a sedmikrásky přisypte k chutnému guacamole.

Velkou chybou by tak bylo zaměřit se na jedlé kvítí pouze ve sladkých receptech. Hojně se užívají také pro obveselení salátů, k dozdobení pomazánek a dipů, místo sypání do polévek... Inspiraci hledejte na internetu a květy vždy ochutnejte nejdřív samotné. Například krásné květy begonií rozhodně stojí za pozornost, ale s jejich typickou chutí je potřeba v receptu počítat.

A které rostlinky raději vynechat?

„Rozhodně se vyhněte azalkám, konvalinkám, lobelkám, narcisům, rododendronu a dalším nejedlým a jedovatým rostlinám,“ upozorňuje Olga Ceralová.

Důležité je taky myslet na vhodné kombinování. Nevhodnými pro použití na dort jsou květy brukvovitých rostlin, které ale naopak často využíváme ve studené kuchyni. Jedná se třeba o křen, hořčici či ředkvičku. Všechny mají svou typickou chuť, na dortu byste je ale mít nechtěli. Při zdobení dortů si taky dejte pozor na rychle vadnoucí květy, které by přinesly více škody než užitku. Příkladem je krásný, avšak bohužel nepoužitelný, sléz maurský.

Kde lákavé květy sehnat?

Rozhodně nepoužívejte květy z rostlin ze zahradnictví. Tyto krásky jsou chemicky ošetřované právě proto, aby si zachovaly svoji podobu co nejdéle, a vy si určitě nechcete pochutnat na rostlinném postřiku. Nejlepší je natrhat si květy na louce, která je daleko od prašných cest a smogu aut. Jinou možností jsou nestříkané květiny ze zahrádky. Pokud pro vás nejsou dostupné, květy lze zakoupit ve specializovaných obchodech.

Zajímají vás konkrétní recepty s jedlými květy? Projděte si náš tematický speciál!

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty