Když rozdíly mizí, 57. díl: Nenávidění, učenliví a odolní. Jak žijí švábi?

O švábech má většina z nás jasné mínění. Bez ohledu na to, co si o nich myslíme, jde ale o pozoruhodné tvory. Mají neuvěřitelnou schopnost regenerace, dokáží se uživit v podstatě čímkoliv, přežijí v pro nás nepředstavitelných podmínkách, dokonce si dokáží vyrábět vlastní antibiotika a měnit genetickou výbavu tak, aby byli jejich potomci odolnější vůči pesticidům.

Biologové z Vanderbiltovy univerzity v Tennessee přišli s tím, že švábi madeirští jsou (prozatím) jediným druhem hmyzu, jehož schopnost učit se se řídí podle biologických hodin. Ráno jim to totiž moc nejde, zatímco večer jsou z nich hotoví géniové. V rámci studie výzkumníci jednotlivé šváby naučili spojit si vůni máty (kterou obvykle nesnášejí) s cukrovou vodou. Díky tomu dávali této vůni přednost před vanilkou, která žádnou odměnu nepřinášela (i přesto, že ji obvykle mají rádi). Vědci zkoumali, jak dlouho si toto spojení švábi dokážou zapamatovat, pokud se ho naučí v různou denní dobu. Večerním studentům tato znalost vydržela i několik dní. Ti ranní se však většinou nenaučili vůbec nic – a není divu, švábi nepatří mezi zrovna „ranní ptáčata“.

Výzkumníci ze Svobodné univerzity v Bruselu zase zjistili, že každý z tolik nenáviděných švábů má svou vlastní osobnost a vykazuje rozdílné charakterové rysy. Zdejší vědci zkoumali chování švábů amerických při vystavení světlu. V rámci tří měsíců sledovali, jak rychle se skupiny o šestnácti švábech přesunou z jasně osvětlené arény do temného přístřešku. Švábi totiž jasné světlo nesnášejí, ale zároveň dávají přednost držení se ve skupině. Vědci tak mohli sledovat jejich rozhodovací proces v přímém přenosu. Na rozdíl od jiných druhů společenského hmyzu, jako jsou mravenci či termiti, však konečné rozhodnutí závisí na samotném jedinci – podobně jako u nás lidí.

Od nás se ale přeci jen v něčem liší: švábi se totiž nakonec vždycky dohodnou. Tento objev by mohl přinést další kousek skládačky do tajemného hlavolamu jejich neskutečné přizpůsobivosti.

Tagy: