Extrém

15. srpna 2016 14:52

redakce Prima Lajk

VÍME: Jak vybrat ten nejlepší meloun? Máme 5 tipů přímo od farmáře!

Teď už vedle nešlápnete.

Sladký a šťavnatý meloun je ideální dobrotou na horké letní dny. Jenže jak vybrat ten pravý, když dovnitř obvykle nevidíte? Máme pár zaručených tipů od profíků:

1. Světlé místo

Každý meloun má na sobě výrazně světlé místo. Tam se totiž dotýkal země. Čím je toto místo tmavší (tedy ideálně oranžové), tím bude meloun sladší.

2. Zvrásnění

Určitě znáte nevzhledné hnědé strie, kterými je meloun občas protkán, a snažíte se jim vyhnout. Ale děláte chybu. Tyto vrásy ukazují, jak moc byla rostlina opylována včelami. A čím více (a tedy čím více těchto strií), tím si na melounu víc pochutnáte.

3. Pohlaví

I melouny mají své pohlaví! Kluci jsou vyšší a oválnější a holky mají rovnoměrně kulatý tvar. A, jak už to tak v životě bývá, holky jsou sladší.

4. Velikost

Volte zlatý střed. Výrazně velké, či naopak malé melouny chutnají obvykle hůře než plody střední velikosti.

5. Stopka

Melouny s uschlou stopkou bývají šťavnatější, neboť jsou zralejší. Naopak je-li stopka ještě zelená, nebude meloun ještě zralý.

Sdílejte článek

Přečtěte si také