Zemřel tvůrce nejkontroverznějšího jídla všech dob, pizzy Hawai. Proč ji lidé tak nesnáší?
Jedni ji milují, dalším se z ní chce zvracet. Jak jste na tom vy?
Asi žádné jiné jídlo nedokáže vyvolat ve společnosti hádky tolik, jak pro mnohé kontroverzní pizza Hawai. Jakmile totiž zkusíte v partičce kamarádů říct, že toto původně italské jídlo s ananasem milujete, na sto procent se setkáte u mnohých s opovržením.
Co na plat, zatímco jedni tuto pochoutku milují, ti další mají kombinaci italské speciality se sladkým ananasem za nechutnost. Podle nich se zkrátka tyto dvě věci nemají kombinovat a výsledek považují za odporný. Sladké exotické ovoce podle nich prostě na pizze nemá co dělat. I přesto se ovšem toto jídlo stalo pro mnohé fenoménem, na který nedají dopustit. A právě tito gurmáni nyní přišli o tvůrce této pochoutky.
Autor tohoto pro někoho šíleného nápadu, Řek Sam Panopoulos, zemřel v 83 letech ve městě Londýn v kanadské provincii Ontario v okruhu svých blízkých. Do Kanady emigroval v roce 1954, kde se svými dvěma bratry provozoval několik restaurací. A právě v jedné z nich ho napadl šílený experiment, který navždy změnil pizzu, jak ji známe.
Hawai totiž byla zpočátku opravdu jenom pokusem pro pár známých v jejich tehdejší reastauraci Satelite, který navíc vznikl tak trochu z legrace. „Prostě jsme to na ní dali, čistě pro srandu, abychom zjistili, jak to bude chutnat. Nejprve jsme pizzu vyzkoušeli sami, poté jsme to nabídli zákazníkům. A když jsme viděli, jak po ní zákazníci šílí, dali jsme pizzu na naše menu,“ vyprávěl ve svých vzpomínkách Panopoulos.
Nezapomenutelný název Hawai prý potom vznikl podle původu ananasu. První konzerva ananasu, kterou na pizzu použili, totiž pocházela právě z Havaje. Právě památný název i samotná kombinace neslučitelného ho pak proslavila navždy. Ať si o tomto druhu pizzy myslíte cokoliv, jejímu tvůrci se opravdu podařilo něco jedinečného a stvořil pokrm, který bude vzbuzovat bouřlivé diskuze snad vždycky.