Sex a vztahy

10. července 2023 13:41

redakce Prima Lajk

Flirtování posiluje sebevědomí. Jaká jsou naopak negativa?

Flirt jako posilovač ega? Má to své plusy i mínusy. Před čím si dávat pozor?

Lehký oboustranný flirt je něco, co dokáže každému člověku zpříjemnit den, náladu, nabít mu sebevědomí a často může vést i k něčemu většímu. Odborníci se navíc shodují na tom, že flirtováním, respektive hovořením s lidmi většinu času opačného pohlaví, kteří vám navíc přijdou atraktivní, posilujete mozek. Často to totiž vyžaduje zapojení fantazie, šarmu i humoru, a pakliže tohle děláte na nějaké pravidelné, ale i nepravidelné bázi, mozku to jednoznačně prospívá. Má to však i své stinné stránky.

Tak zaprvé, pakliže žijete v dlouhodobém vztahu, váš partner nemusí být k flirtu, jakkoli nevinnému, už tolik shovívavý. Opakovaným flirtem pak riskujete vztahové potíže, zatímco opačná strana může vycítit problémy doma, a sama se od vás z důvodu nedůvěry odvrátit. Dalším problematickým flirtem může být ten na pracovišti. Ačkoliv se k němu přiznává značná část populace, co se zpočátku jeví nevinně, může časem skončit zkomplikováním vztahů na pracovišti. A hledat si novou práci kvůli flirtu z něhož vznikl krátkodobý románek za to většinu času vůbec nestojí.

Nedávná studie z univerzity v Kansasu pak navíc prokázala, že lidé vlastně ani nedokážou příliš rozpoznat, kdy s nimi opačné pohlaví jenom nezávazně flirtuje, a kdy je doopravdy balí. U mužů to správně odhadlo 36 %, u žen jen 18 %. Ideální způsob, jak v tomhle případě rozeznat, co je co, je sledovat dotyčného, jestli se takhle chová i k ostatním lidem, nebo jenom k vám.

Sdílejte článek
Štítky lidé mozek studie vztah flirt

Přečtěte si také