Virály

26. června 2023 10:51

redakce Prima Lajk

NHL překvapila nekompromisním rozhodnutím. Zrušila duhové dresy na podporu homosexuál.

Rozhodnutí šéfa NHL rozvášnilo internet. Proč se zrušily speciální dresy s duhovou tematikou?

V posledních pár NHL sezonách se ujala zajímavá tradice na podporu LGBTQ+ komunity, kdy během speciálních večerů „Pride Night“ hráči nosili a hráli s dresy či hokejkami upravenými do duhových barev. Platilo to převážně pro tréninky, některé týmy a hráči pak ve stejných dresech nastoupili i do zápasů. Hlavně šlo ale o zpestření, zábavu a možnost, jak vyjádřit respekt minoritní skupině.

V nadcházející sezoně se mělo vše opakovat, některé týmy ale po prvotním souhlasu posléze otočily s tím, že se akce účastnit nechtějí. Nakonec se tak komisař NHL Gary Bettman rozhodl, že duhové dresy zakáže plošně. Důvodů pro tohle rozhodnutí je hned několik.

Od té doby, co se v Americe začalo v uplynulých měsících šlapat na práva žen, LGBTQ+ nebo trans lidí, je atmosféra ve společnosti daleko napjatější a týmy tak zjevně nechtějí riskovat bojkoty nebo kontroverze ovlivňující počet prodaných vstupenek. Zároveň je ale vše ovlivněno Ruskem a jeho přísnými zákony i všeobecnou homofobií. V NHL totiž stále hraje spousta ruských hráčů, a ti by mohli kvůli duhovým dresům být doma vnímáni jako problémoví.

NHL se tak snaží předejít hned několika různým problémům, zároveň však nebude bránit týmům, aby nadále konaly nejrůznější akce na podporu minoritních skupin. Od letošní sezony se to však bude muset dít mimo led a zápasová utkání a nic nebude plošné.

Sdílejte článek
Štítky Amerika NHL Rusko dresy Gary Bettman LGBTQ+ pride

Přečtěte si také