Pavel Novotný může skončit v base. Palestinské Araby považuje za opice

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný bude u soudu vysvětlovat svoje výroky na adresu Palestinců. Člen ODS a kontroverzní influencer uvedl, že za svými slovy si stojí. ODS se od jeho výroků distancovala.

Pavel Novotný, který je známý tím, že jasně stojí na straně státu Izrael, půjde k soudu kvůli příspěvkům, které v prosinci umístil na své sociální sítě. Novotný označil Palestince za opice a vyzval k jejich vybombardování.

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal v příspěvku na sociální síti Novotný. Novotný takto ostře reagoval zejména na teroristické útoky z dílny hnutí Hamás. Později ale Novotný svůj komentář stáhl s tím, že si uvědomuje, že to bylo přes čáru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi jsou národem nevděčných debilů, říká Pavel Novotný

Novotný se může oprávněně obávat kriminálu, protože je v podmínce za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Zkušební lhůta skončí letos v červenci. Pro web Novinky.cz Novotný uvedl, že za svými slovy si stojí. „Řekl jsem sice pravdu, ale říkat se takto nesmí, takže určitě je na místě potrestání. Jinak nepochybujte, že lituji jen sám sebe,“ uvedl člen ODS. Strana se od jeho výroků distancovala.

„V Občanské demokratické straně odmítáme jakékoliv projevy výzev k násilí a rasismu. Pan starosta Pavel Novotný se za nevhodný tweet omluvil,“ řekl již dříve webu Seznam Zprávy mluvčí ODS Jakub Skyva.

Novotný může putovat za mříže

Náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý uvedl, že podal návrh na potrestání Novotného za přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Novotnému tak za tyto verbální činy hrozí až tři roky za mřížemi.

Podívejte se, jak se Novotný pohádal s Majerovou ve vysílání CNN Prima News:

Sdílejte článek
Štítky vězení Izrael politika ODS Palestina Hamás Pavel Novotný soud Arabové starosta

Přečtěte si také