TopStar

2. prosince 2018 15:15

Jiří Kubeš

Ivana Jindřichová a její čokoládové rohlíčky s rybízovou marmeládou

Ivana Jindřichová a její čokoládové rohlíčky s rybízovou marmeládou

Máte chuť na čokoládové rohlíčky s rybízovou marmeládou? Tak jdeme na to!

Ps: Na konci je soutěž!

A co si připravíte?

140 g hrubé mouky

140 g hladké mouky

140 g mletých pekanových / vlašských oříšků

160 g másla

30 – 40 g strouhané čokolády 70 %

70 g cukru moučka

2 žloutky

Semínka z 1 vanilkového lusku / 1 lžíce vanilkového extraktu

Dokončení:

Rybízová marmeláda

50 g 70% čokolády

Mleté oříšky / kokos

Všechny suroviny si poctivě odvažte a připravte si je na vál. Nejdříve navrstvěte suché ingredience a poté máslo, žloutky a vanilku. Čokoládu strouhejte až nakonec, aby neměla čas příliš změknout. Špičkami prstů vytvořte drobenku a poté z ní vytvořte nepravidelnou kouli.

Nyní je na řade takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuku s moukou. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 4 – 5 menších kusů. Hranou dlaně (rozhodně ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 10 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie / do pečícího papíru. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a počkejte asi 30 minut. Troubu zapněte na 180 stupňů. Lehce změklé těsto rozválejte (nezapomeňte ho podsypávat hladkou moukou) asi na 4 mm. Vykrajovátkem vykrajujte měsíčky a rovnou je pokládejte na plech vyložený pečícím papírem (pokud máte nepřilnavý plech jako já, papír samozřejmě vynechte J). Pečte ve středu trouby asi 10 minut. Rohlíčky nicméně kontrolujte (každá trouba peče jinak) a až začnou trošku zlátnout, jsou hotové.

Rohlíčky nechte zcela vychladnout a poté je pomocí rybízové marmelády spojte.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a dejte pozor, aby se vám v ní nesrazila vodní pára (miska musí perfektně sedět na hrnci). Konce slepených rohlíčků máčejte v čokoládě a poté v mletých oříšcích (či kokosu).

Rohlíčky nechte odležet alespoň 24 hodin.

A tady je ještě slibovaná soutěž! Napište nám na mail topstar@iprima.cz odpoveď na otázku: Na jaký den vychází 24.prosinec, tedy Vánoce? Vyhrát můžete jednu ze tří kuchařek od Ivany Jindřichovské! :-) Veselé Vánoce :-)

Sdílejte článek

Přečtěte si také