19. května 2016 04:50
Michal ChalupaKřupavý chřest s pancettou a parmazánem exluzivně od Sandry Parmové
Miluju jednoduché recepty a ten, který vám dnes ukážu, přesně takový je. Dá se využít jako předkrm nebo lehká večeře a je tím lepší, čím kvalitnější suroviny máte. A na úvod něco málo z chřestového minima.
Chřest je zdravá a delikátní zelenina. Obsahuje hodně vlákniny, vitamínů (A, B, C, E), ale také vápník, hořčík, sodík, železo nebo mangan. A možná jste nevěděli, že už od pradávna funguje jako afrodiziakum. Jeho pravidelná konzumace má prý totiž pozitivní účinky na zvyšování potence u mužů.
Kde sehnat dobrý chřest? Já ho nejraději kupuji na farmářských trzích. Tam ho seženete zhruba od konce dubna až do půlky června, kdy jeho sezona končí. A pozor, nekupujte žádné unavené ani gumové kousky! :-) Čerstvý chřest poznáme podle toho, že při lámání krásně křupne a jen takový nám zaručí skvělou pochoutku.
Suroviny na 2 porce:výhonky zeleného chřestu 16 kspancetta (italská slanina) 100 gparmazán 50 gcitron 1/2olivový olejsůlpepřčerstvá bageta
Postup:1. Chřest opláchneme a odlomíme spodní část, která obsahuje nejvíc dřevnatých vláken. Zelený chřest nemusíme po odlomení konců ani loupat, pokud použijete bílý, loupejte vždy a celý.
2. Chřest vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 4 minuty do změknutí.
3. Během vaření zeleniny si nakrájíme pancettu na kousky a osmahneme ji na pánvi dozlatova.
4. Chřest servírujeme posypaný kousky pancetty a s hoblinkami parmazánu. Na závěr vše pokapeme citronem (citronu se nebojte a na dvě porce klidně vymačkejte celou polovinu – krásně jídlo osvěží), můžeme přidat i čerstvě namletý pepř nebo olivový olej, ať je do čeho si namáčet bagetku :-)
Teď už zbývá jen popřát dobrou chuť! :-)
Krásné jarní dny!
Sandra
A ještě prima tip na závěr: pokud dobrého jídla stále nemáte dost, chcete si udělat hezký víkend a zároveň to máte blízko do Plzně, určitě si nenechte ujít již tento víkend tamní Bosch Fresh festival, který se koná od pátku do neděle u plzeňského OC Plaza. Program je nabitý, špičkové jídlo zaručeno a spolu se známými šéfkuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem se tam s vámi těšíme naviděnou. www.freshfestival.cz
Sandra Parmová
Sandra je inženýrkou ekonomie a své profesní začátky zahájila právě v této sféře – mj. jako burzovní makléřka. Poté nastoupila jako moderátorka Studia burza do České televize a od roku 2011 patří mezi moderátorské stálice zpravodajství na TV Prima.
Ne každý ví, že Sandra je vášnivou kuchařkou a jídlo je její velkou zálibou. Ráda vaří, peče, hostí své přátele a také objevuje nové podniky se zajímavým menu.
A co ještě tuhle krásku baví? Miluje cestování, hlavně po Česku a jihovýchodní Asii, ráda fotí, kupuje i pěstuje květiny, lyžuje a jezdí na kole. Se svými fanoušky také aktivně komunikuje na sociálních sítích, kde můžete najít spoustu zajímavostí z jejího soukromého i pracovního života. Sledovat ji můžete na facebooku: Sandra Parmová /Official/ a na instagramu ji najdete jako @sandra_parmova.