Procházka vs Pereira: Za Brazilcem stojí šamani. Kouzla potřebuje ten, kdo se bojí, vzkázal Jirka

Jiří Procházka poprvé pohlédl do očí soupeře Alexe Pereiry

Je to tady. Už jen pár hodin zbývá ho zápasu polotěžké váhy pod hlavičkou UFC, kde síly poměří český samuraj Jiří Procházka a brazilský indián Alex Pereira. Ten došel na oficiální staredown pomalovaný jako indiánský totem. K tomu Jirka už dříve uvedl, že kouzla a pomoc šamanů potřebuje ten, kdo nevěří ve vlastní síly a tak trochu se bojí soupeře.

Do zápasu roku v polotěžké divizi pod hlavičkou UFC zbývají už jen hodiny. V neděli ráno si bijec Jiří Procházka půjde pro vítězství a pro pás, kterého se kvůli zranění sám vzdal. Soupeřem mu bude obávaný brazilský ranař Alex Pereira.

Jdu si pro ten pás a přivezu ho domů,“ to jsou slova Jiřího Procházky, který chce v neděli brzy ráno potěšit fanoušky nejen v Česku. Miliony lidí mu budou držet palce. Obrovskou vlnu podpory má ale po celém světě také brazilský zabiják Alex Pereira.

Bookmakeři lehce favorizují Pereiru, ale jen o pověstný chlup. Čeká se hodně vyrovnaný zápas, ve kterém budou rozhodovat detaily. Nebo nečekané chyby...

O tom, že oba dva borci jsou hodně vyrovnaní, se fanoušci mohli přesvědčit už při vážení den před zápasem. Navážili totiž vlastně úplně stejně. Přitom se čekalo, že Pereira bude těžší. Podle našeho zpravodaje v New Yorku Procházka navážil 92,6 kilogramu, zatímco jeho brazilský sok 92,5 kilogramu. Oba se tak vešli do limitu 93 kilogramů. Nyní se oba zavodňují, Jirkovi naskočí navíc nějaká tři kila, Pereira by se mohl pohybovat kolem 105 kg.

Prochazka-Pereira final face off

Jiri Prochazka vs. Alex Pereira 😤 One of them will be crowned the light heavyweight champion 👑 Stream #UFC295 on Saturday at 10 ET on ESPN+ PPV 🍿

Posted by ESPN MMA on Friday, November 10, 2023

O pár hodin později se znovu oba borci setkali „face to face“. Brazilec přišel s indiánskými motivy na obličeji. Prý za ním stojí amazonští šamané a kouzla. K tomu Jirka Procházka poznamenal, že on žádná kouzla nepotřebuje. Když bude nejhůř, tak se napojí na vesmír přes svou vlasovou „anténku“ na vyšší sílu.

ON-LINE: Napětí se dá krájet. Pereira se považuje za favorita, Jirka ho v této roli rád nechá

V neděli kolem 4. hodiny ranní začne v legendární Madison Square Garden obrovská show, která připoutá k televizním obrazovkám miliony diváků. Hlavním zápasem večera měla být původně bitva mezi Jonem Jonesem a Stipem Miocicem. Jenže prvně jmenovaný se zranil.

Jen jsem si v tu chvíli řekl, tak ten hlavní zápas budu mít já,“ usmál se Procházka při rozhovoru s redaktorem CNN Prima NEWS s tím, že absenci Jonese na večeru UFC výrazně neprožívá. Procházka prostě ví, že ten den bude patřit jemu.

Indián versus samuraj

Český samuraj Jiří Procházka cítí sílu a umění svého protivníka. Celou dobu říká, že právě díky svým soupeřům i on sám na své duchovní cestě roste. Narazí na sebe dva rozdílné styly, Pereira si vydobyl respekt nejdříve jako kickboxer. Procházka je v postoji také skvělý, ale jeho styl je nepředvídatelný. Protivník nikdy netuší, co Jiří ze svého arzenálu vytáhne, zda pojede podle plánu, nebo půjde do rizika a začne iprovizovat.

Jirka má výbornou kondici. A co se týká tréninků, je u něj problém udržet ho, aby nedělal víc než má. On by jinak jenom trénoval. Potřebujeme to ale držet v nějaké míře, aby se to posouvalo a fungovalo, byl prostor pro regeneraci,“ uvedl pro CNN Prima News Procházkův kondiční trenér Filip Lukeš.

Brazilec nosí přezdívku Poatan, která odkazuje na jeho indiánský původ. Patří ke kmeni Pataxo a výraz poatan je podle jazyka tupi složený ze dvou slov: „po“ (ruce/pěsti) a „atan“ (kámen/tvrdý). V případě Pereiry se jedná o mimořádně přiléhavou přezdívku, jeho silnou stránkou je totiž boj v postoji, je to skutečně tvrdý ranař.

Jiří je nesmírně těžký soupeř. Opravdu nepředvídatelný. Myslím ale, že již mám tolik zkušeností s vrcholovým bojem v postoji, že se mi ho podaří rozlousknout,“ nechal se slyšet Brazilec před zámořskými novináři.

Pokud by českého bojovníka zdolal, stal by se prvním mužem historie, který by získal na elitní úrovni po dvou opascích ve dvou různých bojových sportech. „Určitě ho nepodceňuju. Jako žádného soupeře. Ale věřím si, že mám zbraně, které jsou přesně na tento typ bojovníka,“ řekl Procházka pro CNN Prima NEWS. Předpokládá se, že pokud dostane boj na zem, mohl by mít lehkou výhodu.

Věří si ale i tým protivníka v čele s trenérem Gloverem Teixeirou, jemuž Procházka loni v červnu vyrval z rukou titul polotěžké váhy. Teixeira se nechal slyšet, že Pereira nebude mít s českým samurajem složitou práci. „Rád jim hodím vidle do jejich plánů,“ reagoval na to s pousmáním rodák z Hostěradic. Online ze zápasu roku můžete sledovat už nyní na webu CNN Prima News.

Sdílejte článek
Štítky samuraj magie MMA UFC Jiří Procházka Česko Jon Jones Alex Pereira

Přečtěte si také