A je to tu opět! 3 recepty, na které dostanete každého chlapa (a holku taky!)
Láska, jak známo, prochází žaludkem. A tak se nevyplatí cokoliv podcenit! Když připravíte některou z lahůdek s nového čtvrtletníku Fresh, bude fresh celý večer. A určitě neskončí jen večeří! Inspirujte se. Vánoční číslo Freshe jde opět na vaše stánky! A to již zítra, tj. v pátek 12.12.!
Tak napřed hlavní chod:
Husa pečená
Husa pečená
Nejklasičtější způsob přípravy husy, který dává nejlépe vyniknout jejímu šťavnatému a chutnému masu. Je také skvělým výchozím bodem pro některé další úpravy.
Na 4–6 porcí / příprava nad 60 minut
• 1 husa o váze cca 3 kg
• sůl a kmín
• případně několik pevnějších jablek a snítek bylinek (tradičně pelyněk, hodí se i šalvěj, estragon, petrželka)
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou a kuchyňsky upravenou husu vně i uvnitř dobře osolte a posypte kmínem. Vložte do pekáče prsy dolů a za častého podlévání ji upečte dozlatova. Pak opatrně vidličkou propíchejte kůži, ale jen tak, abyste nepíchali do masa, a nechte vytéci a vypéci sádlo.
2. Pekáč opatrně vyndejte z trouby, husu rovněž opatrně vyndejte z pekáče a většinu sádla z pekáče slijte (a tento poklad, který budete potřebovat i na následující jídla, uchovejte v uzavíratelné sklenici).
3. Husu vraťte do pekáče tentokrát prsy nahoru, podlijte horkou vodou a ještě pečte, aby byla kůžička hezky křupavá i z druhé strany. Pokud chcete, přidejte na poslední část pečení několik nakrájených jablek, která rozložte okolo husy, případně vložte do břišního otvoru. Husu podávejte s knedlíky a zelím, jednotlivé porce polijte trochou šťávy a sádla.
A pak něco sladkého, hříšného, ňam:
Nepečený čokoládový koláč
Nepečený čokoládový koláč
Luxusní cheesecake nebo stejně luxusní plněná čokoládová sušenka? Je to celkem jedno, protože tuhle bombu upečete i bez trouby a po jednom kousku budete mít pocit, že jste snědli celou krabici čokoládových bonbonů.
Na 1 koláč / Příprava: nad 60 minut
• 250 g sušenek
• 2 lžíce kakaa
• 125 g másla, rozpuštěného
• 2 žloutky
• 100 g krupicového cukru
• 1 lžíce maizeny
• 600 ml mléka
• 3 plátky želatiny
• 200 g tmavé čokolády 70%
• 150 g tmavé čokolády 50%
• hoblinky čokolády na ozdobu
1. Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte. Promíchejte je s kakaem a rozpuštěným máslem. Směsí vyložte otevírací formu o průměru 20 cm po dnu a po stěnách (dobře se uhlazuje obrácenou lžící) a dejte alespoň na 30 minut chladit. Promíchejte žloutky, cukr, škrob a 4 lžíce mléka a dejte stranou.
2. Želatinu nechte nasáknout. Zbylé mléko ohřejte na nízkém plameni a rozpusťte v něm obě čokolády. Sejměte z plamene a vmíchejte ke žloutkové směsi. Vraťte na nízký plamen a za stálého míchání nechte zhoustnout. Sceďte a vymačkejte želatinu. Přidejte ji ke krému a promíchejte, až se rozpustí. Nechte 15 minut chladnout, pak vlijte do korpusu. Nechte vychladnout a pak dejte na 3 až 4 hodiny do chladničky. Ozdobte a podávejte.
A nakonec... až přijde noční hlad:
Hrušky s nivou Foto Zdeněk Lhoták
Hrušky s nivou
Je známá věc, že sýry a ovoce spolu nádherně chuťově ladí. Zkusili jsme jít ještě dál, přidali ořechy, dobrou domácí hruškovici... Výsledek posuďte sami.
Na 4 porce / Příprava: Nad 60 minut
• 4 zralé pevné hrušky
• 60 g sýru Niva
• 3 lžíce másla
• 2 lžíce hruškovice
• 2 lžíce vlašských ořechů
• 1–2 lžíce citronové šťávy
1. Hrušky omyjeme a rozkrojíme na půlky. Z každé půlky vykrojíme jádřinec s trochou dužiny tak, abychom vytvořili dostatečně velký důlek pro náplň. V talíři smícháme hruškovici s částí citronové šťávy, do této směsi položíme připravené hrušky řeznou stranou dolů a necháme chvíli marinovat.
2. V misce utřeme změklé máslo a nastrouhanou nivu do pěny. Hrušky necháme odkapat a vyhloubené důlky naplníme utřenou nivou. Půlky hrušek k sobě opět přitiskneme a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu. Odleželé hrušky rozdělíme na dezertní talířky, doplníme vlašskými ořechy (můžeme je vmíchat i přímo do utřené nivy) a podáváme s pečivem a domácí hruškovicí nebo dobrým vínem.
Velkou spoustu receptů, ze kterých si vybere každý mlsný jazýček a které nejsou ani drahé ani složité na přípravu, najdete v novém časopisu Prima FRESH, který se vrací na stánky již 12. prosince!
https://fresh.iprima.cz/magazin/prekvapeni-vydavame-casopis-prima-fresh
Prima FRESH – Sladké pokušení