Videa

9. května 2015 09:00

Tereza Javorová

U Apolináře slavili 140. narozeniny: Antikoncepce nesnižuje plodnost! překvapil porodník Pařízek

Před 140 lety se v porodnici u Apolináře narodilo první miminko. O té doby doby na klinice poprvé zakřičelo přes půl milionu novorozeňat a porodnost stále stoupá. Proč tomu tak je? A proč jsou domácí porody velmi nebezpečné?

Gynekologicko-porodnickou kliniku Všeobecké fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty založil před 140 lety mecenáš Josef Hlávka, tehdy ještě pod názvem Zemská porodnice. V současnosti patří klinika k nejvyhledávanějším porodnicím u nás a ročně zde přijde na svět kolem čtyř a půl tisíce dětí.

"Vzrůstající porodnost si těžko umím vysvětlit. Slyšel jsem údaje, že se jedná o miminka maminek, které se sem přistěhovaly z jiných zemí," vysvětlil stále rostoucí počet narozených dětí porodník Antoník Pařízek.

Domácí porod ne, antikoncepce ano

A jak je to s konroverzími domácími porody nebo hormonální antikoncepcí?

"Je prokázáno, že porodnice je nejbezpečnější místo pro porod," stručně konstatoval Pařízek, který je známý svým negativním názorem na domácí porod. V antikoncepci však takový problém nevidí: "Porod hormonální antikoncepce rozhodně neovlivní a nejsem si jistý ani údajem, že nějakým způsobem ohrožuje i reprodukční činnost ženy."

Spolu s ředitelkou porodnice Danielou Juráskovou nebo například rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou slavil významné výročí porodnice. Odhalena totiž byla i pamětní deska Josefa Hlávky, který byl významným mecenášem české kultury, vědy a vzdělanosti a excelentním architektem. Právě on před 140 lety porodnici navrhl a postavil.

Klinika se však bohužel poslední dobou potýká s finančními problémy a chybí jí prostředky k rekonstrukci historické budovy. Proto se rozhodla po vzoru Národního divadla shánět peníze sama na sebe a založila i konto, kam mohou lidé posílat finanční podporu.


Přečtěte si také