Virály

31. května 2023 15:03

redakce Prima Lajk

Tiktokový trend připravil o život 13letou dívku. V čem spočívá a proč je tak nebezpečný?

Veřejností otřásl další nebezpečný trend na TikToku. V Austrálii připravil o život teprve 13letou dívku.

Ne všechny online trendy se vyplatí sledovat a co víc, napodobovat. Zejména ty pocházející z TikToku se poměrně často vyznačují extrémní stupiditou a v mnoha případech jsou vyloženě nebezpečné. Příkladem budiž i tzv. „chroming“. Právě kvůli tomuhle virálnímu trendu z TikToku před pár týdny v Austrálii zemřela teprve 13letá dívka.

Esra Haynes z australského Melbourne zemřela koncem letošního března během přespávání u kamarádek poté, co se jí do systému dostaly aerosolové částice z deodorantu. Esra se totiž zapojila do výzvy zvané „chroming“, která doslova znamená vdechování toxických plynů jako například těch z deodorantů nebo třeba barviv. Jak si nejspíš dovedete představit, pojí se s takovou činností řada zdravotních rizik, která – jak dokazuje případ mladé dívky – není radno podceňovat.

@psych_nurse_insight The effects of chroming on the brain 🧠 #mentalhealthmatters #fyp #studentnurses #nurselife #nursesoftiktok #australiannursingstudent #dayinthelifenurse #healthcareworker #australiannurse #nurseknowledge #chroming #brainchanges ♬ original sound - Mindset boss babe 🌟

Na TikToku se toho lidé nicméně dopouštějí ve velkém a pod hashtagem WhipTok to následně sdílí i zbytku světa. Celý trend už má tak přes 546 milionů zhlédnutí a ten počet bohužel jenom roste. Platforma tak před časem přijala několik bezpečnostních opatření, jako například odstranění výše zmíněného hashtagu a mazání klipů s touto činností, ani to ale nezabránilo, aby se videa šířila dál.

Sdílejte článek
Štítky Austrálie smrt Melbourne TikTok trend

Přečtěte si také