Virály

6. ledna 2021 13:12

sarka.turcekova@gmail.com

FOTO: Internet obletěla nechutná pizza s hlavami ryb! Tohle si vážně někdo objednává?

Pokud jde o nechutně vypadající pokrmy, existuje jen málo jídel, která mohou konkurovat téhle pizze s rybími hlavami.

Proč by si tedy někdo někdy myslel, že dávat rybí hlavy na pizzu je dobrý nápad? Tenhle nápad ve skutečnosti pochází z minulosti. Říká se, že jednu zimu, někdy v 16. století, bylo počasí tak špatné, že lidé z anglického Mousehole v Cornwallu nemohli vyrazit na moře lovit ryby, takže museli hladovět. Naštěstí se místní hrdina rozhodl, že všechny zachrání. Místní rybář Tom Bawcock nastoupil do svého člunu a vyrazil na rozbouřené moře, když se nikdo jiný neodvážil. A vrátil se s legendárním úlovkem zahrnujícím sedm druhů ryb. Legenda říká, že celý úlovek byl upečen do obřího koláče, přičemž rybí hlavy prorážely kůru, aby bylo vidět, že uvnitř jsou ryby.

Jeho počin se údajně slaví každý rok 23. prosince v The Ship Inn v Mousehole už stovky let. Každoroční oslava, známá jako předvečer Toma Bawcocka, přitahuje davy do místního hostince, kde je tato pizza bezplatně podávána. Ale předvečer Toma Bawcocka není jediným okamžikem, kdy je rybí pizza (Stargazy Pie) na stole. Existuje nespočetně variací koláče, které mnoho kuchařů připravuje, a byl to dokonce vítězný pokrm v sezóně 2007 v pořadu Great British Menu BBC. Hlavní ingrediencí rybí pizzy je sardinka, ale jako náhrada se někdy používá makrela nebo sleď. Někteří kuchaři věří, že jakákoli bílá ryba bude fungovat jako náplň, ale trčící hlavy sardinek jsou pro prezentaci zásadní.

Zatímco někteří lidé jednoduše přidávají hlavy sardinek pouze jako ozdobu, někteří kuchaři tvrdí, že přidání celé ryby dělá pizzu ještě lepší. Horizontální poloha ryb podle všeho umožňuje, aby olej, který se uvolňuje během vaření, odtékal do koláče, čímž bude vlhký a chutnější.


Přečtěte si také