reklama

reklama

GALERIE: 11 odpadů z potravin, které by vás nenapadlo sníst! Co je na nich ve skutečnosti zdravé?

sis. Publikováno: 05.08.2020
Některé části potravin nejsme zvyklí jíst, třeba slupky od banánů nebo zbytky z mrkve. Přesto v sobě mají látky, které jsou tělu prospěšné.

reklama

1. Vaječné skořápky

Lidé s nedostatkem vápníku mohou dostat, co potřebují, ze skořápek, protože jsou bohaté na tento životně důležitý minerál. Řešením je přeměnit skořápky na vápníkový prášek, který můžete dát do svého smoothie nebo přimíchat do jídla.

2. Melounové slupky

Meloun je oblíbené letní ovoce, ale je běžné vyhazovat všechny jeho slupky. Ve skutečnosti někteří říkají, že melounové slupky jsou v chuti i struktuře podobné okurce.

3. Listy květáku

Květák má nekonečné možnosti vaření, ale s jeho listy opravdu nenajdete mnoho receptů. Jsou dobrým zdrojem minerálů, beta karotenu, železa a vápníku a jsou stejně chutné a všestranné jako samotná zelenina, ať se jedná o výživnou polévku nebo křupavou zdravou svačinu.

4. Cuketové květiny

Zatímco v některých zemích, například v Itálii, jsou cuketové květiny populární, zbytek světa je nepoužívá. Pokud vaše cukety kvetou, zvažte připravit si z nich recept, namísto abyste je vyhodili.

5. Slupky mrkve

Je běžné slupky vyhodit do koše, ale ve skutečnosti jsou bohaté na vitamín C. Využijete je třeba jejich přeměnou na mrkvové pesto. Perfektní k těstovinám.

6. Okraje parmezánu

Mnoho lidí to neví, ale když se parmezán na několik dní namočí do vody a mořské soli, tak pak už jen stačí okraje trochu oškrábat nožem, aby se odstranily nečistoty z vnější části. Nebo je můžete přidat do vývaru nebo nechat roztavit se v polévce.

7. Střed zelí

Střední část zelí je často považovaná za odpad kvůli své houževnatosti a mírně kyselé chuti. Když se však uvaří správně, může se snadno stát chutným pokrmem. Smíchejte ho s brokolicí, tykvemi nebo bramborami a vařte, dokud nezměknou natolik, aby vytvořily bohaté pyré.

8. Jahodové stonky a listy

Jahodové stonky a listy jsou často odtrhávané nespravedlivě (existuje i speciální nástroj pro odstranění stonků), ale lidé nevědí, že představují velmi výživnou část, která je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky, mají kardioprotektivní prvky a neuroprotektivní vlastnosti. Pokud se vám chuť a textura nelíbí, jednoduše smíchejte vše ve svém koktejlu a pochutnejte si.

9. Banánové slupky

Vyhození banánových slupek je téměř instinktivní. Ačkoli mohou chutnat trochu hořce a tvrdě, když jsou syrové, jejich konzumace může skutečně prospět vašemu zdraví, protože jsou bohaté na draslík, hořčík a vápník. Dobrým nápadem je vyrobit slaninu ze slupky banánů, což je vynikající řešení, které si budou přát vyzkoušet i děti.

10. Hnědé avokádo

Některá zralá nebo pohmožděná avokáda jdou přímo do odpadu. Mohou být měkčí, ale stále jsou jedlá a lze je použít téměř v každém receptu s avokádem. Můžete zkusit například čokoládový pudink z avokáda.

11. Slupky cibule

Slupky od cibule jsou bohaté na antioxidanty a existuje způsob, jak je použít, aniž by se vyhodily. Vařte je až do měkké a pružné směsi, smíchejte je s olivovým olejem a poté postupujte dle svého oblíbeného receptu na vytvoření těstíčka. Do tohoto těstíčka zabalte plátky cibule nebo kuřecího masa a osmažte je.