GALERIE: Tohle je 5 jídel, které vás mohou i zabít! Co byste raději neměli strkat do pusy?
Některé pokrmy bychom neměli zkoušet.
1. Tong zi dan
Aneb vajíčka natvrdo. Nemluvíme o klasických vajíčkách, které si připravíte doma, ale o vejcích z Číny, která se vaří v lidské moči – respektive v chlapecké moči. Jde o tradici starou stovky let.
2. Hákarl
Islanďané si jako svůj národní pokrm zvolili skutečně delikátní záležitost – maso z grónského žraloka. Na tom by nebylo nic divného, ale zrovna tento druh žraloka je opravdu zvláštní. Tento druh žraloka nemá močové cesty, proto je jeho příprava poněkud složitější. Veškeré toxiny zůstávají v těle, proto se musí 4–5 měsíců nechat vykuchaný kvasit, jinak by jídlo mohlo být smrtelně jedovaté.
3. Cassava
Cassava se podobá sladkým bramborům. Jedná se o kořenovou hlízu, která se používá k výrobě škrobu, konkrétněji k výrobě tapioky. Je velmi rozšířená v Africe, Jižní Americe i v částech Asie.
Cassava však musí být velmi důkladně uvařená, aby se mohla jíst. Pokud by nebyla dobře uvařená, mohl by se nám do žaludku dostat enzym, který se přeměňuje v jedovatý kyanovodík. Špatně připravená caasava může člověka zabít.
4. Fugu
Z našeho seznamu jídel se jedná asi o nejznámější rybu, kterou snad alespoň na obrázku viděl každý. Je známá po celém světě a každý ji touží ochutnat. Japonská specialita, již jezdí ochutnávat lidé z celého světa, je nebezpečná ve chvíli, kdy ji kuchař špatně připraví.
Játra, kůže a pohlavní orgány ryby fugu totiž obsahují jed tetrodotoxin. Látka je mnohem jedovatější než kyanid.
5. Muškátový oříšek
Naše oblíbené ochucovadlo může také způsobit velké problémy. Obsahuje myristicin, což je psychoaktivní látka. Museli byste sníst ale velké množství.