GALERIE: Týpek zkouší vařit na nejchladnějším místě na Zemi! Podívejte se, co –70 °C dokáže udělat s jídlem
Co dokáže udělat nejchladnější místo na světě s jídlem?
Cyprien Verseux je astrobiolog aktuálně žijící na Antarktidě. Jenom pro představu, stanice Concordia, kde pracuje, je od nejbližší civilizace vzdálenější než mezinárodní vesmírná stanice, která se nachází 400 km od Země. Nejen to, tamější teploty podle všeho dosahují vůbec nejnižších na celém světě.
Každopádně vás nebudeme nudit s přesnou definicí Cyprienovy mise, nás teď zajímá jeho vedlejší aktivita. Vzhledem k nízkým teplotám a prakticky neexistující šanci na doplňování zásob je většina jídla, které vědci konzumují, zmrzlá. Jasně, uvnitř stanice si čas od času něco ohřejí, v případě, že by si ale chtěli vyjít ven, na sluníčko (které tady nevidí klidně několik měsíců), a uvařit si třeba vajíčka, měli by dost smůlu. Co přesně by se stalo, začal Cyprien zaznamenávat a sdílet na svém Twitteru, můžete se na to tedy mrknout v následující galerii: