ODHALENO: 10 potravin, o které kvůli extrémní změně klimatu už brzy přijdeme. Na co můžeme v budoucnu zapomenout?
Radujete se z teplého a slunečného počasí? Nejspíš se ale kvůli němu budete muset už za pár let obejít bez vašich oblíbených potravin.
Ať už se to někomu líbí, nebo ne, kvůli změnám klimatu se lidstvo bude muset přizpůsobovat novým podmínkám. Společně se stoupající teplotou, extrémním počasím a suchem přichází i strach zemědělců o budoucnost oblíbených potravin. A někteří odborníci tvrdí, že průměrný člověk si za několik let nebude moci koupit všechny produkty jako v současnosti, protože se stanou vzácnými nebo příliš drahými. Abyste byli připraveni na nejhorší, sepsali jsme pro vás seznam 10 potravin, které jsou nejvíce ohroženy.
1. Čokoláda
Kakaovníkům sice nevadí vysoké teploty, ke svému růstu ale vyžadují bohaté srážky a vysokou vlhkost. Podle zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu však extrémní počasí nepřinese mnoho silných dešťů. Tyto podmínky pak mohou negativně ovlivnit produkci kakaa a způsobit pokles množství čokolády o miliony tun ročně.
2. Čaj
Zdá se, že milovníci odpočinku u čaje budou muset hledat nové metody, jak se odreagovat. Odborníci totiž tvrdí, že nebudou-li přijata žádná preventivní opatření, bude produkce čaje výrazně ovlivněna změnou klimatu. Nižší obranyschopnost vůči hmyzu či méně kvalitní listy jsou jen dva z mnoha problémů, kterým v takovém případě bude čajový průmysl čelit.
3. Med
Jedna americká studie zjistila, že zvyšující se hladina CO2 v atmosféře snižuje obsah bílkovin v pylu. V nejhorším případě pak tento problém může vést až k vymírání včel kvůli nedostatku výživy.
4. Rýže
Kromě toho, že hrozí pokles úrody rýže o 20–40 %, může lidstvo čelit i dalšímu problému. Podle článku na serveru Science Advances může rýže kvůli rostoucí koncentraci CO2 v atmosféře ztratit některé své výživové hodnoty.
5. Ovoce ze sadu
Jablka, třešně a meruňky jsou symbolem letní sezony. Časem je ale dost možná budeme muset nahradit zeleninou, která vydrží podmínky globálního oteplování. Zpráva z Univerzity v Melbourne uvádí, že zimy možná budou příliš mírné na to, aby se v létě dařilo jablkům. Naproti tomu extrémní vedra a spálení slunečními paprsky mohou být příliš silné na to, aby v nich ovocné stromy přežily léto. Z toho důvodu pěstitelům hrozí špatná kvalita ovoce a jeho nedostatek.
6. Javorový sirup
Změna klimatu negativně ovlivňuje javory, jejichž míza se používá k výrobě sirupů. Odborníci varují, že stromy v zimě nebudou mít dostatek sněhu, což by mohlo vést k odumření jejich kořenů a snížení růstu výhonků. Odhadují také, že příznivý biotop javorů se během následujících 80 let významně zhorší.
7. Káva
Přední světové společnosti vyrábející kávu, jako jsou Starbucks nebo Lavazza, si uvědomují významná rizika spojená s globálním oteplováním. Do roku 2050 bude ohroženo zhruba 50 % celosvětové plochy vhodné pro produkci kávy. Lidé tak mohou čelit problémům jako rostoucí ceny kávy, negativní dopad na chuť a vůni a nedostatečný dovoz.
8. Pšenice
Vypadá to, že tuto plodinu už změna klimatu negativně ovlivnila. A může to dojít tak daleko, že se produkty jako chléb nebo sladké pečivo stanou pro naše děti a možná už i pro nás vzácností. Podle studie Kansaské státní univerzity jsme vystaveni riziku ztráty alespoň jedné čtvrtiny celosvětové produkce pšenice, protože každý stupeň, o který stoupá teplota, snižuje podíl tohoto druhu obilí přibližně o 6 %.
9. Arašídy
Arašídové rostliny jsou považovány za velmi choulostivé a vyžadují zvláštní pozornost. Ve skutečnosti potřebují alespoň 5 měsíců teplého počasí a asi 50–100 cm deště. A přesně to je důvod, proč je třeba zahrnout je do seznamu ohrožených produktů.
10. Pivo
Teplo a sucho mohou vést ke 3–17% poklesu úrody pšenice a chmele, základních surovin pro výrobu piva. Důsledkem pak může být snížení nabídky spojené s významným nárůstem cen i o 100 a více %. Milovníci tohoto zlatavého moku by tak měli doufat, že budou přijata opatření na podporu pivovarnického odvětví.