27. července 2020 19:09
sarka.turcekova@gmail.comODHALENO: Hořká čokoláda snižuje riziko tohoto vážného onemocnění. Proč se do ní můžete bez výčitek zakousnout?
Když si dopřejete hořkou čokoládu, tak uděláte něco pro svoje zdraví.
Hořká čokoláda není jen plná vitaminů, podle nejnovější studie její konzumace navíc chrání srdce. Studii vědci publikovali v Evropském žurnálu preventivní kardiologie. Podle jejího autora hořká čokoláda výrazně přispívá k udržování zdravých srdečních cév. Antioxidanty v čokoládě obsažené pomáhají totiž zlepšit propustnost cév a pomáhají také redukovat záněty. Dalším benefitem je lepší nálada.
Závěr studie zní tak, že pokud si hořkou čokoládu dáte víckrát než jednou za týden v nějakém menším množství, snižujete tak šanci kardiovaskulárních chorob až o 8 procent. Pomáhá také předcházet infarktu nebo selhání srdce – dokonce zbavuje cévy látek, které vedou k jejich ucpávání. Její schopnost zvyšovat průtok krve přispívá prý také k lepšímu fungování kognitivních funkcí mozku. Hořká čokoláda je však opravdu taková, která neobsahuje mléko nebo zbytečně moc cukru.