27. července 2020 19:09
sarka.turcekova@gmail.comODHALENO: Hořká čokoláda snižuje riziko tohoto vážného onemocnění. Proč se do ní můžete bez výčitek zakousnout?
čokoláda Zdroj: istockphoto
Když si dopřejete hořkou čokoládu, tak uděláte něco pro svoje zdraví.
Hořká čokoláda není jen plná vitaminů, podle nejnovější studie její konzumace navíc chrání srdce. Studii vědci publikovali v Evropském žurnálu preventivní kardiologie. Podle jejího autora hořká čokoláda výrazně přispívá k udržování zdravých srdečních cév. Antioxidanty v čokoládě obsažené pomáhají totiž zlepšit propustnost cév a pomáhají také redukovat záněty. Dalším benefitem je lepší nálada.
Závěr studie zní tak, že pokud si hořkou čokoládu dáte víckrát než jednou za týden v nějakém menším množství, snižujete tak šanci kardiovaskulárních chorob až o 8 procent. Pomáhá také předcházet infarktu nebo selhání srdce – dokonce zbavuje cévy látek, které vedou k jejich ucpávání. Její schopnost zvyšovat průtok krve přispívá prý také k lepšímu fungování kognitivních funkcí mozku. Hořká čokoláda je však opravdu taková, která neobsahuje mléko nebo zbytečně moc cukru.