ODHALENO: Pijete v práci kávu ze společných hrnků? Podle vědců jsou plné bakterií z výkalů. Kde se tam berou?
Dejte si velký pozor na to, z jakého hrnečku v práci pijete. S touhle záludnou bakterií z výkalů totiž není radno si zahrávat.
Patříte mezi ty, kteří v práci pijou jedině ze svého vlastního hrníčku, nebo vždy popadnete náhodný šálek z poličky ve společné kuchyňce? Pokud se vás týká druhý zmiňovaný případ, měli byste se mít na pozoru. Vědci z univerzity v americké Arizoně totiž ve své studii zkoumající hrnky na kávu zjistili, že 20 % testovaných vzorků bylo pozitivních na koliformní bakterie, které se mimo jiné nacházejí ve výkalech. Výsledky studie ukázaly, že velkou roli v jejich šíření hraje špinavá utěrka na nádobí. Zmíněná bakterie podle nich byla přítomna na 20 % šálků před jejich otřením utěrkou či houbou a po jejich použití dokonce na 100 % hrnečků. Po utření se navíc na 20 % šálků objevila i bakterie E. coli, před ním přitom nebyla zaznamenána ani na jednom.
Vědci tak byli znepokojení hlavně špatnými hygienickými podmínkami v prostorách, kde se připravuje káva. Jestli se tyto bakterie vyskytují i v kuchyňce na vašem pracovišti, asi jen tak nezjistíte. Abyste však alespoň zabránili jejich šíření, určitě raději používejte svůj vlastní hrníček, nenechávejte v něm přes noc žádné tekutiny, dokonce ani vodu, která není sterilní a bakterie se v ní taktéž hromadí, před každým jídlem si důkladně umyjte ruce, a pokud je to možné, obědvejte nejlépe mimo kancelář. Když už nic, alespoň máte pro šéfa hodně silnou výmluvu, abyste se alespoň na chvíli ulili z práce.