Virály

17. února 2019 18:07

redakce Prima Lajk

Podívejte se, co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst chleba. Stojí vynechání pečiva za to?

Chleba nebo jakékoliv jiné pečivo je pro většinu lidí neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Je to chutná svačinka, ale i parádní studená večeře. Je ale jeho konzumace zdraví prospěšná?

1. Neobsahuje moc benefitů. Když se pšenice sklidí, má vysoký obsah vitamínů. Ty ale z velké části zmizí, když se zrna zpracovávají. Dokonce i vysoce kvalitní bílé mouky uchovávají přibližně jen 30 % užitečných látek.

2. Nemá téměř žádnou chuť. Přiznejme si to, že chleba a ni rohlík nemá sám o sobě žádnou výraznou chuť. Většina ho přesto kombinuje s polívkou, masem nebo sýrem. Zkuste to bez něj, protože chuťově vám jídlo nezlepší.

3.Toxické látky. V moderním světě je spotřeba pšenice opravdu velká. Aby bylo možné pěstovat více pšenice v kratším intervalu, farmáři je postříkají různými chemickými látkami, které je mají chránit před hlodavci nebo plísněmi. Aby vyrobili bílou mouku, výrobci jej bělí s použitím stejných látek, které používáme k mytí: benzoylperoxid, persulfáty a oxid chloričitý. Než si koupíte chléb, ujistěte se, že je vyroben z organické mouky, nikoliv z rafinované mouky. Rafinovaná mouka prochází postupy popsanými výše.

4. Problémy s pletí. Lidé, kteří konzumují pečivo ve větší míře, mají většinou problémy s pletí. Akné může způsobovat lepek obsažený právě v pečivu.

5. Problémy s trávením. Lepek může způsobovat i trávící obtíže. Celozrnný chléb obsahuje vlákninu, zatímco produkty z mouky ji nemají. 5-6 plátků celozrnného chleba za den, vám poskytne dostatek vlákniny na to, abyste splnili denní normu. Toho samého byste dosáhli tím, že sníte dostatek ovoce a zeleniny. Budete však muset zkonzumovat například 14 jablek, 21 mrkví, 25 rajčat nebo asi 5 okurek.

6. Předčasné stárnutí. Jak již víte, bílý chléb je výrobek, který neobsahuje žádné příznivé látky. Pokud jíte potraviny, které neobsahují žádné vitamíny, vaše tělo logicky nemá z čeho brát, a tak ztrácí vitalitu. Takže ti, kdo milují rafinované moučné výrobky, mají tendenci vypadat starší než skutečně jsou.

7. Závislost. Na pečivu a cukru obsaženém v něm se dá vytvořit závislost.

8. Obezita. Více než 70 % lidí, kteří přestali jíst pečivo, začalo shazovat nadbytečná kila během prvních dvou týdnů.

Sdílejte článek

Přečtěte si také