Žena má od tří let šílenou fobii z jídla! Co musí dělat, aby přežila?
Fobií existuje nespočet, ale už jste slyšeli o téhle extrémní fobii z jídla?
Žena má už odmalička fobii z některého druhu jídla, samozřejmě musí něco jíst, aby přežila, ale zdaleka ne všechno. Má totiž fobii ze zdravého jídla. Když vidí ovoce nebo zeleninu, má pocit, jako kdyby měla na talíři psí hovínko, dle svých slov. Proto žije tak, že se stravuje těstovinami, pizzou, kuřecími kousky a hranolkami.
25letá Jade se bojí, že už si už nikdy nebude moct jídlo užít, má strach z toho, že by mohla z konzumace nezdravého jídla oslepnout, tak jako už se to stalo mnoha dospívajícím dětem. Jenže z nezbytných výživových látek má strach. Dochází kvůli svojí fobii na terapii, její „nemoc“ zní ARFID – vyhýbá se určitým potravinám, ale říká, že to nefunguje a stále nemůže ovoce a zeleninu vidět. Její pocity jsou stejné, jako kdyby měla sníst psí exkrement, i když ví, že se jí racionálně nic nemůže stát.
Důležitější než chuť je pro ni struktura jídla. Líbí se jí třeba příchuť papriky nebo chilli, ale nikdy by je nemohla sníst kvůli jejich struktuře. Jídlo, které už sní, musí sníst se spoustou soli, aby dokázala překonat strukturu jídla. Je schopná sníst jen zpracované jídlo. Trauma vzniká většinou kvůli dušení se nebo zvracení jídla, z kterého má člověk fobii. Může tedy postihnout kohokoliv. Uff.