Showbyznys

15. července 2024 07:10

Michaela Vlčková

Katy Perry vydala feministickou hymnu. Song ale vytvořili muži

Oblíbená popová zpěvačka Katy Perry (39) se vrátila zpět na scénu a po několikaleté pauze opět vydala nový hudební videoklip. Ačkoli mnoho fanoušků je u vytržení z klipu k písni Woman's World, Perry schytává také velkou kritiku. Především kvůli tomu, že píseň má být dívčí hymnou, avšak za skladbou stojí celkem šest tvůrců, z čehož čtyři jsou muži. Jedním z nich je navíc skladatel Dr. Luke (50), kterého zpěvačka Kesha (37) v minulosti obvinila ze znásilnění.

Za pouhých 14 hodin od zveřejnění vidělo na kanále YouTube song přes 2 miliony uživatelů. Katy Perry novým videoklipem ohlásila svůj oficiální návrat k hudbě, na podzim navíc plánuje vydat celou desku s názvem 143, která bude zahrnovat samozřejmě i skladbu Woman's World.

Pauzu od hudby si Perry užívala tři roky, protože její poslední vydanou písní byl hit When I'm Gone, který vyšel v prosinci 2021 ve spolupráci se švédským producentem Alessem.

Za dívčí hymnou stojí převážně muži

Velká většina fanoušků po celém světě je u vytržení, že se Katy vrací zpět na scénu a pravděpodobně opět bude dobývat hudební žebříčky.

Nicméně ne všichni jsou z jejího ohromujícího comebacku nadšení. Katy totiž pokračuje v trendu vytváření silných a inspirativních zpráv pro ženy po celém světě. Ženství je hlavním motivem skladby Woman's World, kterou mnozí už nyní nazývají dívčí hymnou.

Avšak to má háček. Skladba je sice prezentována veřejnosti jako „silná oslava ženství ve všech jeho podobách,“ ovšem realita je taková, že na singlu se podílelo celkem šest lidí, z toho víc než polovina, konkrétně čtyři, jsou muži. Katy Perry, autorka písně Chloe Angelides a producenti Dr. Luke, Vaughn Oliver, Aaron Joseph a Rocco Valdes, upřesnil magazín Entertainment Tonight. Režisérem nového videoklipu je navíc také muž.

Producentem je údajný násilník

Mnohé fanoušky velmi pobouřilo, kdo za songem stojí. Fanouškům také zůstává rozum stát nad tím, že si Katy k hitu, kde hrají hlavní roli ženy, přizvala Dr. Luka.

Zejména kvůli jeho téměř desetiletému soudnímu sporu se zpěvačkou Keshou. Muzikantka ho v roce 2014 zažalovala s tím, že ji měl po večírku v roce 2005 zdrogovat a znásilnit. Dr. Luke obvinění popřel a zpěvačku zažaloval pro pomluvu.

Žaloba Keshy, která je známá pro hit TiK ToK, byla v roce 2016 zamítnuta poté, co soudce rozhodl, že její tvrzení jsou příliš stará, uvedl tehdy časopis Rolling Stone. Žaloba producenta pro pomluvu pokračovala v průběhu několika odvolání a četných odkladů. Jen pár týdnů předtím, než se měl případ v červenci 2023 dostat před soud, se Kesha a Dr. Luke dohodli na vyrovnání.

Naštvání vyjádřili na sociálních sítích nejen fanoušci, ale i slavné osobnosti. „Jen říkám, že spolupráce se známými násilníky v jakémkoli odvětví jen přispívá k tomu, že muži mohou dělat odporné věci a projde jim to,“ rozčílila se na platformě X herečka Abigail Breslin, hvězda filmu Malá Miss Sunshine.


Přečtěte si také