TopStar

7. února 2014 17:58

Nad tím se sbíhají sliny! Zpovídali jsme šéfkuchaře Plesu v Opeře - prozradil nám menu!

Ples v Opeře, který bude v Praze zítra je jednou z největších společenských událostí. Co bude mít smetánka dobrého pro své mlsné jazýčky? Dokonalé menu připravil šékuchar hotelu InterContinental Praha pan Miroslav Kubec. Ptali jsme se přímo jeho!

Vzhledem k tomu, že má letošní XI. ples podtitul "Strauss, Strauss a opět Strauss", chystají se dobrůtky, které by vídeňský skladatel měl bezpečně poznat, kdyby ho někdo kouzlem přenesl do roku 2014.

"Podnikl jsem pracovní cestu do Vídně, abych získal osvědčené recepty na tradiční rakouskou kuchyni," řekl nám Miroslav Kubec. Mimochodem muž, který vapřeil už pro Rolling Stones, Luciana Pavarottiho, Michaela Jacksona nebo Baracka Obamu. "Ale zdaleka to neznamená, že jsem se zbavit veškeré trémy. Pokaždé jsem napjatý, jaký bude výsledek, jestli všechno klapne podle našich pečlivých plánů a přípravy. Přestože máme už s podobnými akcemi mnohé zkušenosti, nikdy dopředu neodhadnete všechno a něco nečekaného se může přihodit kdykoliv."

Na celkové přípravě pohoštění se podílelo 70 kuchařů a cukrářů, na "place" bude obsluhovat osmdesátka číšníků a hostů přijde více než tisíc.

"Rakouská kuchyně vychází z kvalitních lokálních surovin, toho jsme se chtěli samozřejmě přidržet," poodhaluje kouzlo kuchyně Miroslav Kubec. "Důležité jsou pro rakouskou kuchyni sladkovodní ryby, drůbež nebo zvěřina. V plesovém menu je například zauzený pstruh, telecí hřbet nebo kančí kýta." A co slavný vídeňský řízek? "Nechtěli jsme nabízet přímo řízek a tak jsme hledali vhodnou alternativu, kterou jsou smažené telecí řízečky."

Plesové menu á la Strauss:

  • Zauzený potoční pstruh, tatar z lososového pstruha a pošírovaný candát v tymiánovém oleji s jemnou smetanovou omáčkou.
  • Květákový krém se salátem z barevné čočky, špenátu, marinovaného květáku a artyčoků v paštičce z listového těsta
  • Telecí hřebet pečený na nízkou teplotu s vídeňskou omáčkou s hříbky a domácími noky.
  • Konfitovaná kančí kýta v zahradní zelenině s bylinkami, s jemnou bramborovu kaší s lanýžovým olejem, karamelizovanou fialovu cibulí a silnou šťávou.

Café gourmand á la Strauss

variace tří tradičních vídeňských dezertů - sachr, závin, trhanec

Půlnoční bufet

  • Silný hovězí vývar s masem, domácími nudlemi, játrovými knedlíčky a zeleninou
  • Hovězí guláš Vídeňského fiakristy
  • Smažené telecí řízečky
  • Pečená vepřová minikolena na zakysaném zelí
  • Čerstvé pečvio
  • Domácí knedlíčky
  • Lehký bramborový salát
  • Koblížky s nugátem a lesními plody

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také