Virály

2. května 2023 17:43

redakce Prima Lajk

Slavný vědec Stephen Hawking před svou smrtí varoval lidstvo ohledně umělé inteligence. Co prohlásil?

Před jakým nebezpečím ve spojení s umělou inteligencí varoval slavný vědec Stephen Hawking před svou smrtí?

Stephen Hawking patří mezi nejchytřejší lidí, kteří kdy po naší planetě chodili. Když už se tak slavný vědec, jenž zemřel na následky svého tragického onemocnění v roce 2018, k něčemu vyjádřil, většinou stálo za to si ho vyslechnout a dát na jeho slova. A není nejspíš vůbec náhoda, že jednou z jeho největších obav byla před jeho smrtí taky umělá inteligence a její blížící se nástup.

Ten momentálně pociťujeme my všichni díky nástrojům jako ChatGPT, které lidem v různých oborech pomáhají, nebo dokonce zcela nahrazují jejich práci. V roce 2014 pro BBC každopádně Hawking uvedl, že vývoj a nástup umělé inteligence by mohl zároveň stvrdit zánik lidstva jako takového. Podle něj totiž jakákoli AI, která bude schopna vyrovnat se, nebo dokonce překonat lidský intelekt, je načasovanou bombou, jejíž detonace by mohla vyhladit lidskou rasu.

Důvodem je především fakt, že zatímco lidstvu trvá tisíce let se biologicky vyvinout, AI se může sama vylepšit a upravit v rámci hodin ne-li minut, časem bychom jí tak jednoduše nestačili, což by mohlo vést ke konfliktu a prohře lidstva. Kromě toho navíc Hawkingovi vyšla pár měsíců po jeho smrti i kniha, ve které před následky AI taktéž varoval. A když už před něčím varuje Hawking, asi by ostatní měli začít naslouchat.

Sdílejte článek

Přečtěte si také