Virály

29. června 2023 14:50

redakce Prima Lajk

Uklízeč zničil 20 let práce na vědeckém výzkumu. Co proboha udělal?

Uklízeč v New Yorku zničil více než dvacet let vědecké práce svou aktivitou. V laboratořích ho totiž rušil pípající zvuk, a tak vypnul mrazák.

K incidentu podle všeho došlo v roce 2020 na Rensselaerově polytechnickém institutu v New Yorku. Tři dny před osudným rozhodnutím jednoho uklízeče se tam porouchal mrazák a jeho teplota se zvýšila o 3 stupně celsia. Ačkoliv mohl být tento rozdíl v teplotě katastrofální, profesor Lakshmi rozhodl, že vzorky nebyly poškozený, a tak to nechali být. Na dveřích mrazáku umístili nápis: „Tento mrazák pípá, protože je v opravě. Nehýbejte s ním ani jej neodpojujte. V této oblasti není nutný žádný úklid. Pokud chcete zvuk ztlumit, můžete na 5-10 sekund stisknout tlačítko ztlumení alarm/test.“

Bohužel jistý uklízeč tento nápis ignoroval a chladničku odpojil. Veškeré vzorky v mrazáku se tak zničily a už je nešlo zachránit. Muž způsobil škodu ve výši 1 milionu amerických dolarů a zničil dvacet let usilovné vědecké práce. Školní laboratoř nyní žaluje úklidovou firmu, která zaměstnávala onoho uklízeče za nesprávné proškolení svých zaměstnanců. Muž prý stále nechápe, co udělal špatně a vinu odmítá, podle svých slov „jen vypnul alarm a snažil se pomoct“.

Sdílejte článek

Přečtěte si také