ODHALENO: Bílá rýže je pro vaše srdce stejně škodlivá jako sladkosti, tvrdí vědci. Proč?
Vědci přišli se zajímavým zjištěním.
Není žádným tajemstvím, že sladké dobroty jako čokoláda nebo nejrůznější bonbóny by se měly konzumovat s mírou. Jak ale nyní ukázala nová studie, sladkosti nejsou to jediné, co může vašemu srdci uškodit. Kupodivu byste na tento seznam teď mohli zařadit i věc, o které si většina lidí myslí, že je zdraví prospěšná.
Ano, jak už titulek napověděl, řeč je o bílé rýži. Ta totiž podle vědců z American College of Cardiology obsahuje podobné množství nezdravých cukrů a olejů jako ony výše zmíněné sladkosti. Častá konzumace velkého množství rýže tak v průběhu let může vést klidně až k zástavě srdce, poněvadž rafinovaná zrna, kam rýže spadá, tělo zpracovává velmi rychle, což vede ke zvýšené hladině cukru v krvi. I proto instituce v minulosti několikrát doporučovala, aby lidé raději jedli celozrnné potraviny typu chléb.