návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama
Virály

ODHALENO: Čokoláda je podle vědců účinnější než sirupy proti kašli. Proč byste ji měli jíst, když jste nemocní?

Máte odpor k nejrůznějším lékům proti kašli? Tahle studie vám udělá velkou radost, hlavně pokud patříte mezi milovníky čokolády.
Vydáno: 11.01.2019
Čokoláda je účinnější než kapky proti kašli
Čokoláda je účinnější než kapky proti kašli Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vzhledem k tomu, že právě v tomto období vrcholí chřipková sezona, je dost možné, že se dřív nebo později budete zásobovat nejrůznějšími pastilkami, spreji, kapkami a sirupy, abyste se co nejdříve zbavili otravného kašle, rýmy či bolesti v krku. Pro ty z vás, kteří vyloženě nesnáší léky plné chemie, ale máme dobrou zprávu – doktoři totiž tvrdí, že existuje medicína, která je na kašel či bolesti v krku účinnější než kdejaké sirupy. A tou je čokoláda!

Podle profesora Alyna Moriceho, vedoucího kardiovaskulárních a respiračních výzkumů na univerzitě v Hullu a zakládajícího člena Mezinárodní společnosti pro studium kašle, je tabulka mléčné čokolády je mnohem účinnější na zklidnění kašle než volně prodejné léky. Navíc určitě všichni budete souhlasit, že má taky mnohem lepší chuť. Morice ujišťuje, že nejde o nějaký výkřik do tmy. Nedávno prý prošel všechny výsledky studií volně prodejných léků, které kdy byly provedeny v Evropě, které toto tvrzení podporovaly.

Provedl tedy vlastní výzkum, v němž zjistil, že u pacientů, kteří pravidelně užívali léčivý přípravek na bázi čokolády, došlo k výraznému zmírnění příznaků už za necelé dva dny. že medikamenty obsahující kakao (tedy hlavní složku čokolády) jsou lepší než běžné sirupy proti kašli. Svou studii založenou na zkoumání 163 pacientů plánuje profesor do roka publikovat pod názvem Rococo. Morice zároveň uvádí, že nejde o první podobnou teorii. Už předtím vědci z Londýna zjistili, že theobromin – alkaloidní složka kakaa – účinněji potlačuje kašel než kodein.

A jak je to podle něj možné? Tahle složka v kakau je prý lepivější a viskóznější než standardní léky proti kašli, takže vytváří povlak, který chrání nervová zakončení v krku vyvolávající nutkání ke kašli. Podobně fungují také med, citrón či jiné sirupy z cukru. Nuže, není nic jednoduššího, než tuhle alternativní medicínu vyzkoušet doma. Pokud však nezabere, dejte raději přednost návštěvě vašeho lékaře.

Lidé pijící černou kávu jsou nejspíš psychopati

ODHALENO: Máte rádi černou kávu? Podle vědců jste nejspíš psychopat se sklony k sadismu. Souhlasí to?

Slazený čaj

ODHALENO: Slazený čaj a pivo vedou k chronickému selhání ledvin, tvrdí vědci. Proč byste je neměli tolik pít?

Článek je zařazen v: čokoláda , kašel , sirup , studie