Virály

23. prosince 2018 15:16

redakce Prima Lajk

ODHALENO: Máte rádi černou kávu? Podle vědců jste nejspíš psychopat se sklony k sadismu. Souhlasí to?

Mysleli jste si, že na pití černé kávy nic není? Tahle studie prokázala, že by to nemuselo být úplně normální.

Máte rádi černou kávu? Užíváte si chuť grapefruitu či citronu? Pak to může znamenat, že jste skrytý psychopat. Možná si říkáte, že jde o naprostý nesmysl, studie ale hovoří jasně. Profesorka Christina Sagioglu totiž na Rakouské univerzitě v Innsbrucku provedla výzkum, jehož se zúčastnilo 500 žen a 500 mužů. Ti měli ochutnat stejný počet sladkých, slaných, kyselých a hořkých pokrmů či nápojů. Jejich úkolem pak bylo vyzkoušené potraviny, mezi nimiž byli například čokoládový dort, slanina, ocet nebo ředkvičky, ohodnotit na šestistupňové škále od nejhorší po nejlepší.

Účastníci pak vyplnili ještě čtyři oddělené osobnostní dotazníky. Ty byly zaměřeny na míru jejich agresivity. Nejprve měli hodnotit, jak k nim sedí prohlášení jako „Pokud mě někdo opravdu provokuje, jsem schopný ho udeřit“. Poté měli posuzovat fráze, o nichž se říká, že jsou charakteristické pro osobnostní rysy Machiavellismu, psychopatie a narcismu. Poté jim byly pokládány otázky testující míru jejich extroverze, spokojenosti, svědomitosti a emoční stability. Nakonec museli podstoupit komplexní vyhodnocení sadistických tendencí, které vypovídá o sklonu člověka ke každodennímu násilí.

Závěry studie publikované v časopise Appetite odhalily, že preference hořké chuti se objevují u lidí, kteří podle testů mají sklony k Machiavelismu, psychopatii, narcismu a sadismus. Vědci taky zjistili, že lidé spokojení, laskaví, empatičtí a vstřícní naopak zaujímali negativní postoj k hořkým pokrmům. Doktorka Sagioglou také uvedla, že konzumace hořkých potravin může způsobovat stejné stavy jako jízda na horské dráze – tito lidé mají jednoduše rádi věci, které vyvolávají pocity strachu. Výzkum podle ní potvrdil obzvlášť silnou spojitost preferování hořké chuti s každodenním sadismem a neškodným masochismem – tedy zálibou v bolestivých aktivitách.

Důvod, proč tomu tak je, není zcela zřejmý. Jedna teorie říká, že hořkost je v přírodě typická pro jedovaté věci. Takže zatímco většina lidí by se něčemu potenciálně smrtelnému vyhýbala, psychopati naopak tohle nebezpečí vyhledávají. Na druhou stranu, pokud nejste nebezpeční vy sami sobě a okolí, proč byste si nedopřáli trochu toho hořkého adrenalinu.

Sdílejte článek
Štítky jídlo káva sadismus studie výzkum psychopat Innsbruck pokrm hořkost Psychopatie černá káva

Přečtěte si také