Virály

10. listopadu 2020 17:44

sarka.turcekova@gmail.com

ODHALENO: Lidé, kteří si dopřávají chilli papričky, žijí déle, tvrdí studie. Čím to je způsobeno?

Konzumace chilli papriček by mohla lidem pomoci žít déle. Vyplývá to z nové studie provedené v USA.

Nová studie provedená v USA zjistila, že u těch, kteří jedí chilli papričky, je asi o čtvrtinu méně pravděpodobné, že zemřou předčasně na nemoci, jako je rakovina a kardiovaskulární onemocnění. Vědci zjistili, že kapsaicin, protizánětlivá složka v chilli papričce, může mít spoustu zdravotních výhod. Je však příliš brzy na to, abychom přesně řekli, které konkrétní odrůdy chilli mohou pomoci a kolik je jich zhruba potřeba jíst. To bude vyžadovat ještě další studie. Nicméně i tato předčasná zpráva je dobrá pro ty, kteří milují pálivá jídla.

Vedoucí studie a kardiolog na Clevelandské klinice v Ohiu, Bo Xu, uvedl: „Pravidelná konzumace chilli papriček byla spojena s celkovým snížením rizik všech příčin, kardiovaskulárních chorob a úmrtností na rakovinu.“ Aby mohla být studie dokončena, vědci shromáždili údaje ze čtyř dalších studií provedených po celém světě v Íránu, Číně, Itálii a USA. Zjištění ukazují, že dietní faktory mohou hrát důležitou roli v celkovém zdraví člověka. Vědci se domnívají, že kapsaicin nalezený v paprikách, který má antioxidační vlastnosti, by mohl pomoci zastavit zánět a také chránit před příliš vysokou hladinou glukózy v krvi. Tím by pak byl prošpěšný v boji proti obezitě a cukrovce.

Sdílejte článek

Přečtěte si také