31. prosince 2020 15:43
sarka.turcekova@gmail.comODHALENO: Tohle je pádný důvod, proč byste měli začít snídat čokoládu! Jak vám to pomůže?
Možná to vyzní divně, ale snídání čokolády má celou řadu zdravotních výhod, o kterých jste možná dosud nevěděli. Rozhodně stojí za to je zvážit.
Jestli máte zato, že je čokoláda určena spíš pro speciální příležitosti, nebo byste jí neměli jíst tolik, vyvedeme vás z omylu. Používá se totiž už od starověku k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů.
1. Zlepšuje váš mozek. Studie zjistila, že lidé, kteří jedí hořkou čokoládu alespoň jednou týdně, mají tendenci dosahovat lepších výsledků v nejrůznějších psychických a paměťových testech. Flavanoly v kakau zvyšují průtok krve do mozku a shromažďují se v částech mozku, které jsou odpovědné za učení a paměť. Pokud tedy chcete rozjet svůj mozek, zejména před zkouškami, je čokoláda na snídani dobrou strategií.
2. Uklidňuje vaše chutě. Dát si na snídani čokoládu vypadá jako to poslední, co byste měli udělat, když chcete zhubnout. Ale ranní tyčinka může uklidnit vaše chutě po zbytek dne. Pomáhá regulovat chuť k jídlu a snižuje riziko přejídání. Výzkum ukázal, že vysokokalorická snídaně s čokoládou pomáhá udržet příjem kalorií během dne.
3. Je to přirozený posilovač nálady. Ráno může být těžké se správně naladit. Čokoláda může zlepšit náladu a podpořit u vás pozitivní pocity. Čokoláda stimuluje produkci endorfinů a interaguje s našimi dalšími "příjemnými" chemikáliemi – serotoninem a dopaminem. Čokoláda je také známá pro své antidepresivní účinky.
4. Je dobrá pro vaše zdraví. Ukazuje se, že lidé, kteří jedí více čokolády, mají nižší riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Jíst hořkou čokoládu je skvělým cvičením pro srdce: snižuje krevní tlak a pomáhá uvolnit cévy díky oxidu dusnatému produkovanému flavonoidy. Zdravé množství hořké čokolády, která je bohatá na kakao, může také zlepšit způsob, jakým tělo metabolizuje glukózu, a tím pomáhá v boji proti cukrovce. A konečně, hořká čokoláda může snížit hladinu "špatného" LDL cholesterolu, který může ve vysokých množstvích ucpat tepny, a zvýšit hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. I když se všechny tyto výhody neomezují na ranní konzumaci, čokoláda bude celkově dobrým startérem.
5. Pomůže vám přepnout do pracovního režimu. Stejně jako kávová zrna a čaj, obsahuje také kakao kofein. Množství se může lišit, ale tmavší čokoláda má zpravidla více kofeinu, zatímco bílá čokoláda žádný neobsahuje. Stejně jako ostatní kofeinované potraviny se čokoláda postará o vaši bdělost. Další chemikálií z kakaa je teobromin. Dodává čokoládě hořkou chuť a zvyšuje vaši energetickou hladinu – přesně to, co ráno potřebujete.
6. Je výživná a podporuje náš imunitní systém. Kromě všech ostatních výhod je čokoláda nabitá živinami. Jakákoli 70% čokoláda (z těch hořkých) obsahuje antioxidanty. A dokonce více než zelený čaj. Dále pak vápník, měď, draslík a hořčík. Flavanoly pomohou potlačit poškození buněk způsobené oxidanty, kterým jsme denně vystaveni: věci jako cigaretový kouř, znečištění ovzduší a alkohol. Před odchodem z domova se tedy chraňte kakaem!
7. Dá vám chuť do ranního cvičení. Tmavá čokoláda zvyšuje hladinu oxidu dusnatého a zajišťuje lepší regeneraci a růst svalů, takže je dobrý nápad přidat si do ranního jídla před nebo po cvičení trochu tmavé čokolády nebo kakaa.