Showbyznys

25. května 2023 13:03

redakce Prima Lajk

5 důvodů, proč Češi můžou nad USA ve čtvrtfinále uspět! V čem jsme silnější než favorit?

Jaké jsou vyhlídky českého týmu před zápasem čtvrtfinále na hokejovém mistrovství světa?

Český tým ve čtvrtek odpoledne na MS v ledním hokeji vyzve ve čtvrtfinále dosud neporažený tým Ameriky. Po výsledcích a především výkonech v základní skupině by v tuto chvíli bylo snadné podléhat dojmu, že letošní sestava hlavního trenéra Kariho Jalonena nemá v zápase šanci uspět. Nás ale napadá minimálně pět důvodů, proč by tomu tak být nemuselo.

1. Zrcadlově opačná situace

MS v hokeji 2016. Český tým vyhrál skupinu A s 18 body před Ruskem, Švédskem a Dánskem s jedinou porážkou v prodloužení. Na čtvrtfinále se tak nikam nestěhoval a vyzval naopak tým USA, kterému se v turnaji do té doby vůbec nedařilo a ještě navíc museli cestovat. Zápas skončil prohrou našich 1:2. Historie se v hokeji ráda opakuje.

2. Tým, kterému nikdo nevěří

Stejně tak bychom mohli vzpomenout na turnaj z roku 2010 a poslední české zlato z MS. Tým, který tehdy bojoval v Německu o solidní umístění, nebyl seskládaný z hvězd, neměl za sebou kdovíjak skvělou skupinu a v médiích byl hojně kritizován. Málokdo těm klukům věřil. O to víc ale zabojovali v posledních zápasech, kdy šlo o všechno, a nakonec přivezli domů nejcennější trofej, jakou mohli získat.

3. Jalonenova obrana

Většina hokejových expertů se shodne na tom, že hokej, jaký český tým praktikuje pod Karim Jalonenem, není příliš atraktivní. Přináší však výsledky. Vítězíme. Dokazuje to i loňský šampionát, kde jsme pod finským koučem poprvé po letech vybojovali bronz. Vše začíná u dobře zorganizované obrany, a pokud tento plán vyjde i tentokrát, je to další důkaz, že nemusíte hrát jenom hezký hokej, abyste mohli vyhrávat.

4. Tým je nabuzen

Vidíte to hráčům ve tvářích, čtete to v rozhovorech, zaznívá to na trénincích. I tenhle tým se konečně semknul kolem jediného cíle – postoupit ze čtvrtfinále. Máme proti sobě rychle bruslící tým mladých Američanů, u nás zase převládají zkušenosti a motivace. Čeští hokejisti jsou připraveni se o výsledek porvat, i proto očekávejme docela jiný hokej, než jaký jsme zatím na letošním MS viděli.

5. Muž v bráně

Všechno zatím nasvědčuje tomu, že se do brány postaví gólman Karel Vejmelka, jenž má za sebou skvělou sezónu v NHL, a jenž si přivezl výbornou formu i na MS ve Finsku a Lotyšsku. A je to právě on, kdo dnes slaví 27. narozeniny. Jaký lepší dárek by si tak mohl dát než vítězství? Osudový muž, osudový den.

Sdílejte článek
Štítky NHL hokej čtvrtfinále USA MS v hokeji 2023 Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen

Přečtěte si také