Kovy

10. května 2023 16:04

redakce Prima Lajk

Kovy se vyjádřil k tajemné Daně a omluvil se Mikýřovi. Co všechno bylo na projektu špatně?

Známý youtuber se vyjádřil ke své účasti na tajemném projektu Já jsem Dana. Jak to nakonec celé bylo a proč svého zapojení do projektu lituje?

Je to týden, co byla (podle všeho definitivně) odhalena záhada okolo projektu Já jsem Dana. Tiktokerská videa se sexy ženou lákala na velkou internetovou záhadu, u níž si lidé mysleli, že v ní má prsty Kazma. Nakonec se ovšem jednalo o propagaci projektu Já jsem dobro, který se zabývá tematikou rostoucích psychických problémů, na nichž mají zčásti vliv i sociální sítě. Tváří kampaně se pak ve videu stal jeden z nejpopulárnějších českých youtuberů Kovy a mnoho lidí získalo pocit, že projekt okolo Dany je i jeho dílem. Jenže všechno je naprosto jinak.

Kovy přiznal chyby

Vyústění celé kauzy totiž sklízelo velmi rozporuplné reakce, lidem připadalo propojení Dany s duševním zdravím za podivné a prakticky nefunkční a na tvůrce i s Kovym se snesla vlna kritiky. Youtuber se proto nyní rozhodl ke kauze vyjádřit a zároveň se omluvit. Sám totiž s obsahem a vyzněním celého videa nesouhlasí, stejně jako s jednáním autorů podivné kampaně. A zároveň lituje toho, že si o celé záležitosti a firmě stojící za celou eskapádou dříve nezjistil více informací.

U „Dany“ totiž nefiguroval od počátku, naopak o existenci lednových videí a následného fenoménu na sociálních sítí neměl dlouho ani tušení. O celé kampani se dozvěděl až na počátku dubna, kdy ho autoři zkontaktovali s nabídkou na spolupráci na dobročinném projektu #dobro. Pointa kampaně se mu líbila, a tak kývnul. Jenže následně nešlo nic podle plánu. Pasáže do videa natočil dva dny před svým odletem do Japonska. První verzi videa ke schválení ovšem dostal Kovy v den, kdy finální video mělo jít ven. Byl tedy kvůli tvůrcům, kteří absolutně nestíhali, pod velkým časovým tlakem a bylo mu řečeno, že výsledek už nebude moct být upravován. Youtuber jim proto na první dobrou napsal, že je vše v pořádku. Nyní to považuje za obrovskou chybu. „Je můj totální fail, že jsem si mnohem líp nepohlídal finální výstup, že jsem se nechal dostat pod takový časový tlak, pod kterým jsem jim napsal, že je to super. Obrovská chyba,“ vysvětluje Kovy, který s vyzněným videa nesouhlasí.

Omluva Mikýřovi

Lituje také toho, že si více nezjistil o samotné agentuře DigiCrew, která měla projekt na starosti. Ta nejenže mu dodala velmi zavádějící informace, ale navíc na svých stránkách tvrdila, že pracovala na projektech, s nimiž ve skutečnosti neměla prakticky nic společného. Kovy se pak omluvil také baviči Mikýřovi. Toho v původním videu osočil toho, že celé haló okolo Dany využil ve svůj prospěch a zpeněžil ho kampaní o datové schránce, která byla financována z veřejných peněz. Původně ovšem mělo být ve videu i Mikýřovo prohlášení, aby se dostalo na oba úhly pohledu. K němu však nedošlo a Kovy se Mikýřovi osobně a nyní i veřejně omluvil.

Nejvíce ho ale mrzí, že o celé záležitosti věděli úplně minimum i respondenti, kteří ve videu mluví o svých psychických problémech. Také s nimi nejednali tvůrci na rovinu, o projektu jim řekli zkreslující informace a první střih viděli, stejně jako Kovy, jen několik hodin před zveřejněním. S vyzněním celého videa proto ani oni úplně nesouhlasí a trošku se za svou účast stydí. Litují toho, že záležitost, která měla pomoci dobré věci, dopadla nakonec tak nešťastně a je kolem ní tolik otazníků. Z ostře sledované kauzy se tak nakonec vyklubala pěkná blamáž.

Nejvíce ovšem Kovy obviňuje sám sebe a mluví o svém velkém selhání. „Nejvíc jsem naštvaný sám na sebe, že jsem vlezl do něčeho takového. Že jsem si neověřil, kdo za tím je, že jsem si neověřil celou kauzu a že jsem přestal kriticky s odstupem cokoliv vnímat. Nejvíc mě to štve za ty respondenty a celé téma,“ dodává Kovy, který slibuje, že se tématu psychických problémů a duševního zdraví bude příště věnovat ve svých vlastních videích. Snad se tedy z této chyby náležitě poučí.

Sdílejte článek

Přečtěte si také