Showbyznys

11. května 2024 15:44

Radek Londin

Skandál na Eurovizi. Nizozemský zpěvák kvůli násilí končí a šetří ho policie

Násilný incident v zákulisí nezůstal bez dohry.

Joost Klein, zástupce Nizozemska v letošním ročníku soutěže Eurovize, s jistotou nepostoupí do finále. Byl totiž organizátory diskvalifikován na základě násilného incidentu, kterého se měl dopustit na jedné z členek štábu těsně před svým semifinálovým vystoupením ve čtvrtek večer. Diváci ho tak nakonec viděli jenom ze záznamu, protože na pódium haly ve švédském Malmö už se nedostal.

Celou událost aktuálně vyšetřuje švédská policie. „Máme nulovou toleranci k neadekvátnímu chování na našich akcích a jsme zavázáni poskytovat bezpečné pracovní prostředí pro všechny účastníky i pracovníky. Proto chování Joosta Kleina vůči členu týmu považujeme za porušení pravidel,“ zdůvodnil vyloučení pořadatel Evropská vysílací unie (EUB).

V sobotním finále, do kterého se neprobojovala česká zástupkyně Aika, tak nakonec zazní pouze 25 písní, a bude chybět song Europapa, díky němuž se Klein zařadil mezi černé koně ročníku. Nizozemská stanice Avrotros sice diskvalifikaci uznala, ale prohlásila ji za nepřiměřenou. Zda došlo k trestnému činu, dosud prokurátor nezveřejnil.

Objevily se spekulace, že by incident mohl souviset s izraelskou soutěžící Eden Golanovou, což organizátoři důrazně popřeli. Proti její účasti v soutěži se v souvislosti s konfliktem v Gaze vzedmula vlna protestů, kterých se mělo účastnit až 12 tisíc demonstrantů. Objeví se i ve finále s baladou, která měla odkazovat na útok palestinských radikálů z loňského října, ale jejíž text musel být kvůli apolitičnosti změněn.

Eurovize patří mezi nejsledovanější televizní pořady na světě. Každoročně ji průměrně sleduje zhruba 180 milionů diváků.

Zdroj: Deadline, BBC

Sdílejte článek

Přečtěte si také