Youtubeři

19. července 2024 11:24

Michaela Vlčková

6 předmětů, které nikdy nenechávejte v autě. Hrozí exploze a fatální následky

Výbuch auta s Čechy v Chorvatsku

V horkých letních dnech by měl každý předtím, než opustí své vozidlo, přemýšlet, co v něm nechává. Ačkoli to někomu může připadat nepodstatné, pokud některé z těchto předmětů necháte v rozpáleném vozidle, může hrozit velké nebezpečí.

Nechávat některé předměty v autě v domnění, že se budou později hodit, by si řada řidičů měla dobře rozmyslet.

Uživatelka platformy TikTok, která na síti vystupuje jako Master driver a může se pyšnit 785 tisíci sledujícími, varovala, jaké předměty by lidé za žádných okolností neměli v parném vedru nechávat v létě kvůli hrozící explozi.

„Nenechávejte těchto šest předmětů v autě, riskujete tím, že vám může vybouchnout auto,“ upozornila v jednom z videí.

Čtěte také: Auto jako smrtící skleník. Malé děti v zamčeném vozidle ohrozí už 25 °C, roli hrají minuty

Jako první nebezpečný předmět, který by rozhodně neměl zůstávat po zaparkování v autě, označila zapalovač. „Na slunci může teplota uvnitř vozu dosáhnout více než 60 stupňů. Normálně zapalovač exploduje při 50 stupních, takže velmi riskantní,“ varovala své příznivce.

Hrozbu mohou představovat také sycené nápoje. „Při lehkém protřepání se snadno rozpínají a vysoká teplota uvnitř vozidla může způsobit jejich explozi,“ pokračovala.

Dalšími nebezpečnými předměty jsou brýle a minerální vody. „Pokud tyto dva předměty položíte na palubovku, slunce se bude soustředit na jeden bod a palubová deska vzplane.“

„Za čtvrté si nenechávejte opalováky ve spreji či hydratující a deodorační spreje v autě. Obsahují alkohol a sprej v plechovce je pod tlakem vzduchu, takže mohou lehce explodovat, když jsou vystaveny vysokým teplotám.“

Dobrý nápad není ani nechávat si v autě powerbanku, obzvláště ty neznačkové. Jejich výkon je podle hvězdy TikToku velmi nestabilní a navíc jsou jako časované bomby, pokud jsou v rozpáleném vozidle.

Posledními předměty, které by podle Master driver neměly zůstávat v autě během léta, jsou potraviny a léky. „Poté, co bude jídlo a léky vystaveno velkému vedru v autě, snadno zplesniví a zkazí se, což je zdraví škodlivé,“ sdělila známá tvůrkyně videí.

Batole zůstalo uvězněné v rozpáleném autě. Video ukazuje rázný postup strážníků:

Sdílejte článek