ODHALENO: Vědci spojili konzumaci červeného masa s předčasnou smrtí. Jakým mňamkám byste se měli vyhýbat?
Konzumace červeného masa vede k předčasné smrti.
Máte rádi slaninu, nedokážete odolat dobrému burgeru, tataráček máte jednou do měsíce a párek v rohlíku je váš denní chléb? Tak to pro vás máme špatnou zprávu. Podle vědců totiž umíráte rychleji než ostatní.
Samozřejmě nikdo na tom není tak špatně jako výše popsaný příklad, alespoň doufám. Nicméně červené maso, tedy všechno kromě kuřecího, si asi jednou za čas dopřeje každý z nás. A podle čerstvých dat z této studie je nyní patrné, že stačí polovina porce červeného masa denně, abyste si zvýšili riziko předčasné smrti o 10 %.
Světlou stránkou věci je, že pokud takové maso nahradíte jiným zdrojem proteinu, můžete si život naopak hezky prodloužit. Dobrými alternativami jsou například drůbež, ryby, ořechy nebo luštěniny. Studie zahrnula data od zhruba 53 tisíc žen a 28 tisíc můžu, přičemž informace byly sbírány v USA mezi lety 1986 až 2010. Úmrtí a jejich příčiny následně byly ověřovány pomocí státních záznamů a národního indexu úmrtnosti. Což je jenom komplikovaný způsob jak říct, že byste těmto informacím asi měli věřit a dát si zítra k obědu radši pstruha než další steak.