Showbyznys

22. května 2023 11:25

redakce Prima Lajk

Rozhodčí zápasu roku se vyjádřil k výhře Kincla. Vémola podle něj neměl šanci uspět

MMA v O2 areně. Oktagon 20. května. Vémola vs. Kincl

Jak to doopravdy bylo s bodováním u očekávaného zápasu mezi Patrikem Kinclem a Karlosem Vémolou? Proč neměl český Terminátor šanci vyhrát?

Zápas roku mezi Patrikem Kinclem a Karlosem Vémolou je sice za námi, zdá se ale, že o jeho průběhu se bude mluvit ještě hodně dlouho. Vítězem a šampiónem střední váhy se sice jednohlasně na body stal Patrik Kincl, jenže ne všichni diváci, či dokonce MMA bijci jsou s rozhodčími na stejné lodi. Kincl se totiž výtečně adaptoval na Karlosovu taktiku a jeho neustálý tlak o takedown, který ovšem nikam nevedl, ustál obranou u pletiva a velkou porcí ran do rivalovy hlavy.

Jenže mnoho lidí si myslí, že právě Vémola byl ten aktivnější a rozhodně si nezasloužil prohrát 5:0. „Za mě, byl bych překvapený, kdyby to takhle nedopadlo, ale 5:0 mi přijde mimo mísu,“ řekl v pozápasovém streamu promotér Oktagonu Ondřej Novotný. „Někteří nechtěli, abych to říkal, ale podívejte se, kdo všechno si myslel, že Karlos vyhrál," dodává.

Co tedy vedlo rozhodčí k jejich suverénnímu verdiktu? Jeden z bodových rozhodčích, Vojta Novák, který na sobotním Oktagonu bodoval tři hlavní zápasy, se o celé kauze rozepsal na svém facebookovém profilu. A poukazuje na to, že o vítězství Kincla nemůže být pochyb a dohady některých lidí spočívají ve špatném výkladu pravidel. „Včerejšek opět ukázal, jak moc jsou pravidla v MMA složitá nebo jednoduše nepochopená. Po vyřčení verdiktu 50-45 v mém případě jsem viděl překvapené tváře kolem sebe ať už v řadách zápasníků, trenérů nebo jiných lidí v bublině kolem bojových sportů,“ tvrdí Novák.

Podle něj v zápasu hrála roli efektivita tzv. strikingu a grapplingu. „Vémola měl tlak, měl aktivitu, měl střed klece, ale to nejdůležitější, co neměl, byl efektivní grappling a už vůbec ne striking. Jeho pokusy o TKD neměly žádný dopad, damage nebo potenciál cesty k ukončení zápasu. Jakkoli tomu chcete říkat, tak to tam nebylo,“ říká na Vémolovu adresu bodový rozhodčí. „Snažil jsem se najít cokoli, co bych mohl ohodnotit ve prospěch Karla, ale nic, co by splňovalo podmínky jsem nenašel,“ dodává.

Včera jsem se pracovně zúčastnil zatím největšího galavečeru v mé historii bodového rozhodčího, kterého se zúčastnilo...

Posted by Vojta Novák on Sunday, May 21, 2023

Uznává, že i Kinclova efektivita v těch prvcích byla zpočátku slabší, ale oproti Vémolovi byla stále výraznější a postupem kol stoupala. Dodává pak, že zatímco lidé pohybující se kolem MMA jsou výsledkem rozpolceni, bodoví rozhodčí jsou v tomto názoru za jedno a jasně viděli, co se v kleci děje. „V 95 % případů se shodneme, kdo dané kolo vyhrál a těch 5 % jsou prostě tak vyrovnané kola, že rozdíl toho, kdo vyhrál, je jeden úder, jedna grapplingová akce nebo pocit rozhodčího, které údery jsou tvrdší,“ říká na adresu bodování.

„MMA komunita nám vyčítá těchto 5 %, které jsou v naprosté většině rozhodnuta dle pravidel, avšak jinému soupeři dle úhlu pohledu. Ovšem tato stejná komunita se téměř nikdy neshodne, co se dělo v těch 95 % případů, kdy my sudí jsme jasně přesvědčeni všichni stejně, kdo kolo vyhrál. A to přesně ukázal tento zápas,“ uzavírá Novák a prosí lidi, aby na adresu rozhodčích nepsali hlouposti. Rozhodčí si zkrátka za svým rozhodnutí plně stojí.

Sdílejte článek
Štítky Karlos Vémola zápas rozhodčí vyjádření Ondřej Novotný Patrik Kincl Vojta Novák

Přečtěte si také