Kovy

3. června 2023 11:39

redakce Prima Lajk

Youtuber Kovy se státního vyznamenání nedočká. Jeho nominace na obří poctu skončila nezdarem

Jeden z nejznámějších českých influencerů byl nominován na prestižní ocenění poslankyní Barborou Urbanovou. Její návrh se však v Poslanecké sněmovně nakonec nepotkal s velkým pochopením.

Je to pár měsíců, co fanoušky sociálních sítí překvapila zpráva, že bychom se mohli brzy dočkat prvního influencera, jenž získá státní vyznamenání. Tím vyvoleným měl být oblíbený youtuber Karel Kovář alias Kovy. Obří poctu mu chtěla udělit poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která ho na státní vyznamenání, kdy mohl získat medaili Za zásluhy, nominovala.

Chtěla pak youtubera ocenit zejména za to, že motivuje mladé lidi k tomu zajímat se nejen o politické či společenské dění, ale také za způsob práce a aktivní účast na veřejném dění. „Ocenění práce a zásluh není dané jenom tím, jak je kdo starý, ale těmi zásluhami,“ vysvětlila webu Refresher poslankyně. Její návrh ovšem musel projít schvalovacím procesem v Poslanecké sněmovně. A tam se její snaha nesetkala s příliš velkým pochopením.

Poslanci a poslankyně nakonec návrh na Kovyho státní vyznamenání nepodpořili, pro bylo pouze 44 poslanců, nejvíce právě od hnutí STAN. Pro schválení nominace by ovšem musel youtuber získat alespoň 77 hlasů. 83 poslanců a poslankyň se ovšem zdrželo hlasování a u ANO a SPD nezískal nápad Urbanové ani jeden hlas. Kovy si tak bude muset na obří poctu ještě nějaký čas počkat.

Něco nám ale říká, že ho to příliš netrápí a i nadále se bude naplno věnovat svým zábavným a edukativním videím pro mladou generaci. Mezi úspěšné kandidáty na státní vyznamenání se naopak zařadili např. strůjci atentátu na Reinharda Heydricha, Josef Gabčík a Jan Kubiš, politik Petr Pithart, astrofyzik Jiří Grygar či hudebníci Vladimír Mišík a Michal Prokop.

Sdílejte článek
Štítky youtuber státní vyznamenání Kovy Karel Kovář Barbora Urbanová Poslanecká sněmovna ČR

Přečtěte si také